Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Artboard
Medikaynak Rxmediapharma
Kişiye Özel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı

Sıkça Sorulan Sorular


  • 1. FoundationOne®CDx veya FoundationOne®Heme, klinik pratikte bana nasıl yarar sağlar?

    FoundationOne®CDx ve FoundationOne®Heme testleri ile onaylı veya klinik çalışmalarda kullanılan hedefe yönelik tedaviler için tedavi önerilerine yol gösterebilecek genomik değişiklikler belirlenmekte ve bildirilmektedir. Kişiselleştirilmiş Kanser haritalama testi kullanılarak, yüzlerce kanser geni içindeki değişiklikler son derece yüksek bir duyarlılık ve özgüllük ile saptanmaktadır.

  • 2. FoundationOne®CDx testi hangi hastalar için uygundur?

    FoundationOne®CDx, tüm solid tümör tipleri ve evreleri için uygun kişiselleştirilmiş kanser testidir. Bu test, tümörün moleküler profiline dayanarak düşünülebilecek olan uygun ek kanser tedavisi seçeneklerini ortaya çıkarabilmekte veya klinik çalışma seçeneklerini araştıran hastalara ek bilgi verilmesine yardımcı olabilmektedir.

  • 3. FoundationOne®Heme testi hangi hastalar için uygundur?

    FoundationOne®Heme, hematolojik maligniteler ve sarkomlarda kullanılan kişiselleştirilmiş kanser haritalama testidir. Bir hastadaki, kansere yol açan genomik faktörlere dayanarak düşünülebilecek ek kanser tedavisi seçeneklerini ortaya çıkarabilmekte veya klinik çalışma seçeneklerini araştıran hastalara ek bilgi verilmesine yardımcı olabilmektedir.

  • 4. FoundationOne®CDx testini nasıl talep edebilirim?

    FoundationOne®CDx kanser testinde, daha önceki bir biyopsi veya cerrahi girişimde rutin olarak alınan, formalinde fikse edilmiş, parafine gömülü (FFPE) klinik numuneler kullanılmaktadır. Talep işlemleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için Bizimle İletişime Geçin sekmesinden veya çağrı merkezinden iletişime geçebilirsiniz.

  • 5. FoundationOne®CDx için gereken tıbbi örnekler nelerdir?

    FoundationOne®CDx testinde, bir patolog tarafından incelenmiş ve hastanın tanısı için en fazla temsil niteliği taşıyan blok olarak onaylanmış FFPE blok veya 8-10 adet boyanmamış lam gereklidir. Tüm solid tümör tipleri uygundur. Hasta hedefe yönelik bir kanser tedavisi almış ise, tedavi sonrası alınmış bir biyopsi dokusu ile ilerlemek uygundur. Eğer mümkün değil ise en son alınmış doku ile ilerlenir. Primer lokasyondan veya metastatik lokasyondan numune yollanabilir. Foundation Medicine, belirtilen kriterlere uygun olan tüm klinik numunelere işlem uygulayabilmektedir. Numune yetersizse, numunenin Foundation Medicine laboratuvarına ulaşmasından itibaren yaklaşık üç gün içinde size bilgi verilecektir.

  • 6. FoundationOne®Heme testini nasıl talep ederim?

    Ülkemizden sadece sarkomlar için FoundationOne®Heme hizmeti verilebilmektedir. FoundationOne®Heme kanser testinde, daha önceki bir biyopsi veya cerrahi girişimde rutin olarak alınan, formalinde fikse edilmiş, parafine gömülü (FFPE) klinik numuneler kullanılmaktadır. Lütfen talep işlemiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçiniz.

  • 7. FoundationOne®Heme için gereken tıbbi örnekler nelerdir?

    FoundationOne®Heme testinde, bir patolog tarafından incelenmiş ve hastanın kanser teşhisi için en fazla temsil niteliği taşıyan blok olarak onaylanmış FFPE blok veya 16 adet boyanmamış lam gereklidir. Foundation Medicine, bu yönergelere uygun olan tüm klinik numunelere işlem uygulayabilmektedir. Numune yetersizse, numunenin Foundation Medicine laboratuvarına ulaşmasından itibaren yaklaşık üç gün içinde size bilgi verilecektir.

  • 8. Sonuçların alınması için ne kadar süre gerekiyor?

    Hastanın FoundationOne®CDx testine yönelik alınan örneğinin Foundation Medicine laboratuvarına ulaşmasından yaklaşık 20 gün sonra ilgili hekime rapor gönderilecektir. FoundationOne®Heme testi için raporun ulaştırılması biraz daha uzun bir süre alabilmektedir. Lütfen, belirtilen sürenin örneğin alınması ve Foundation Medicine’a gönderilmesi için gereken süreyi kapsamadığını unutmayınız.

  • 9. Sonuçları nasıl alacağım?

    Sonuçlar ilgili hekime e-posta yoluyla gönderilmektedir. Ayrıca hekimler ICE (Interactive Cancer Explorer: İnteraktif Kanser Gezgini) aracılığıyla hastalarının raporlarına ve ek bilgiler alabilecekleri diğer linklere ulaşabilirler. İnternet üzerindeki bu güvenli kaynak, genomik değişiklikler, ilgili kanser tedavileri ve klinik çalışmalar konusundaki güncel verileri sağlamaktadır ve bu bilgilerin tümü, onkoloji ve patoloji alanındaki genom uzmanları tarafından düzenlenmiştir. ICE üzerinden, ClinicalTrials.gov, PubMed gibi kaynaklara ve internet üzerindeki destekleyici diğer referanslara doğrudan bağlanabilme imkanı mevcuttur. ICE, test talep eden tüm hekimlerin kullanımına açıktır. ICE hesabınızı oluşturmak için e-posta yoluyla veya 0850 399 36 63 numaralı hattan İnfogenetik Müşteri Hizmetleri bölümüyle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

  • 10. Bu testler kemoterapi tedavisine verilecek yanıtın veya hastalığın tekrarı olasılığının öngörülmesini sağlar mı?

    Söz konusu DNA testleri, bir kanserde mevcut olan genomik değişikliklerin, onaylanmış ve kullanıma sunulmuş veya klinik çalışmalarda araştırılmakta olan spesifik hedefe yönelik tedavilerle eşleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu testler, kemoterapi tedavisine verilecek yanıtın veya kanserin tekrarının öngörülmesini sağlamak amacıyla tasarlanmamıştır.

  • 11. Daha detaylı bilgi almak için ne yapmalıyım?

    Aşağıdaki bilgileri kullanarak İnfogenetik Moleküler Bilgi Hizmetleri A.Ş. Müşteri Hizmetleri ile iletişim kurabilirsiniz:

    Telefon: 0850 399 36 63

    E-Posta: info@infogenetik.com

    Çalışma Saatleri: Hafta içi 07:30 - 16:30

  • 12. Genomik değişiklik nedir ve kanser oluşumunda nasıl rol oynar?

    Genomik değişiklik, geni meydana getiren DNA diziliminde oluşabilen ve hücre fonksiyonlarını etkileyebilen değişikliktir. Bu genomik değişiklikler hayatın normal bir parçasıdır ve çoğunun sağlığımız üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak bazı değişiklikler kanser de dahil olmak üzere bazı hastalıklara neden olur. Kanserler, vücudumuzun hücrelerinde normal olarak bulunan birkaç yüz özel gendeki değişikliklerden kaynaklanır. Bu genlerde değişiklikler meydana geldiğinde, hücreler anormal bir biçimde büyüyerek kanserli dokunun oluşmasına neden olabilir. Zamanla bu tümörler vücudun her yanına yayılabilir ve kanser belirtileri baş gösterebilir. DNA'daki değişiklikler iki şekilde meydana gelebilir: Ebeveynlerden kalıtsal olarak aktarılabilir veya bir kişinin yaşam süresi içinde sonradan edinilebilir. Kalıtsal değişikliklere genetik mutasyonlar denir ve kanserlerin yaklaşık yüzde 5-10'una katkıda bulunan bir faktördür. Sonradan edinilmiş değişikler, kanserlerin çoğundan sorumludur. DNA'daki bazı edinilmiş değişiklikler sigara, güneşe maruz kalma ve HPV virüsleri gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Birçoğunun ise bilinen bir nedeni yoktur. Kanserin sebepleri birden fazla değişiklik olabilir.

  • 13. Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavi Haritası nedir?

    Foundation Medicine testleri sonucunda, kanser genomuyla ve klinik açıdan anlamlı tüm değişikliklerle ilgili bilgileri kolay anlaşılır ve açıklayıcı bir şekilde sunan DNA testi raporudur. Bu rapor, geniş kapsamlı bir Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavi Haritası sunarak genetik değişikliklerin, en güncel ve bilimsel kanıtlara uygun olarak, bilinen seçeneklere ilave olası tüm hedefe yönelik tedavilerle veya klinik araştırmalarla eşleştirilmesine imkan tanımaktadır. 4

    Foundation Medicine testleri, kanserin büyümesine neden olan genetik değişiklikleri belirler ve olası tüm kanser tedavisi alternatifleriyle ilgili doktorunuzu bilgilendiren bir Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavi Haritası sunar. 3,4

  • 14. Kanserle ilgili genomik bilgilerin bilinmesi kanser tedavisine nasıl yardımcı olur?

    Tümörün büyümesine sebep olan, altta yatan belirli genomik değişiklikleri hedeflemek kanser tedavisinde daha başarılı sonuçlar verebilir. Araştırmalar, bazı genomik değişikliğe sahip tümörlerin belli tedavilere daha iyi yanıt verdiğini göstermiştir. Hedefe yönelik tedaviler, kanserli dokuyu hedef alıp, çevredeki sağlıklı dokuyu koruyarak daha etkili olabilir ve bazı kemoterapi ilaçlarına kıyasla daha az sayıda ve daha az belirgin yan etkilere sahip olabilir. Yüzlerce kanser geni ve her bir gende de birçok olası değişiklik olduğundan, genomik değişikliklerin sayısı ve kombinasyonu her bir kanser vakasını kendine özgü kılar. Foundation Medicine'ın testleri, kanserin büyümesine neden olan genetik değişiklikleri belirlemek ve olası tüm kanser tedavisi alternatifleriyle ilgili doktorunuzu bilgilendirmek için bir araç olarak kullanılabilir. 4

  • 15. Test süreci nasıl gerçekleşir?

    FoundationOne®CDx test süreci 4 adımda gerçekleşir:

    1. Test İstem Formu: Doktorunuz, size uygun olan Foundation Medicine testi için bir istem formu doldurur.

    2. Doku Örneği: Tümörden biyopsi ya da periferik kan örneği alınır.

    3. Analiz: Doku/ kan örneği Amerika ‘daki Foundation Medicine laboratuvarlarına yollanır.

    4. Sonuç: Örneğin Amerika’ya varışından sonra 14 ile 20 gün içerisinde DNA testi sonuçlanır ve rapor hekim ile paylaşılır.

  • 16. Testi nasıl yaptırabiliriz? Ve ne kadar zamanda sonuçlanır?

    Eğer doktorunuz bu testlerden birinin sizin için uygun olduğuna karar verirse, 0850 399 36 63 numaralı İnfogenetik hasta destek biriminden bize ulaşarak tümör DNA testi talebinizi oluşturabilirsiniz.

    Hasta destek birimi yetkilimiz, sürecin tüm detaylarını size anlatacak, test istem formunu ve dokunun gönderiminde kullanılacak olan test kitini size ulaştıracaktır.

    Doku/kan örneği alınıp tüm dokümanlar tamamlandıktan sonra örnek, Amerika’daki Foundation Medicine laboratuvarlarına yollanacaktır. Bu süreçteki tüm takip ve bilgilendirme İnfogenetik hasta destek birimi tarafından yapılacaktır. Örneğin laboratuvara ulaşmasından itibaren testin sonuçlarını almak yaklaşık 14 ile 20 gün sürmektedir.

  • 17. Bu testi yaptırmak için kanserin türü ve hangi aşamada olduğu önemli midir?

    Foundation Medicine testleri, herhangi bir tümör türünü vücudun neresinde bulunduğu veya kanserin ne kadar ileri evre olduğuna bakmaksızın analiz etmek için tasarlanmıştır. Foundation Medicine testlerinin sizin için doğru bir seçenek olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanızı öneririz.

  • 18. Test sonuçları, tümörde hem kalıtsal hem de sonradan edinilmiş genomik değişiklikler hakkında bilgi verir mi ?

    Foundation Medicine test sonuçları, tümörde bulunan, sonradan edinilmiş tüm genetik değişiklikler için bilgi sağlayacaktır. Kanserlerin yalnızca yüzde 5 ile 10’ nunun kalıtsal değişikliklerden kaynaklandığı unutulmamalıdır ve bu test kalıtsal genetik değişiklikler hakkında bilgi sağlamayı amaçlamaz. 2,3

    Foundation Medicine testleri, bu kalıtsal değişiklikleri analiz etmek için kullanılamaz. Kalıtsal olarak edinilen değişikliklerin test edilmesi ile ilgileniyorsanız, doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

  • 19. Bu testlerin sınırlamaları var mıdır?

    Genomik profilleme testleri, sağladığı bilgiler ile kanserli doku hedef alınıp çevredeki sağlıklı dokuyu koruyarak daha etkili ve hedefe yönelik tedavi olanağı sağlamasından dolayı daha etkili ve bazı kemoterapi ilaçlarına kıyasla daha az sayıda ve daha az belirgin yan etkilere sahip olabilir. 8,9,10

    Ancak unutulmamalıdır ki, tümör DNA testi sonuçları, her zaman eyleme geçirilebilir bir genomik değişikliği tanımlamayabilir. Yani klinik araştırmalarda tümörde bulunan genomik değişikliklere karşı etkili olduğu onaylanmış tedaviler veya terapiler bulunamayabilir. Buna ek olarak, testin eyleme geçirilebilir değişiklikler bulması durumunda da, tedavinin temin edilmesi için engeller olabilir.

    Kansere neden olan, altta yatan genomik değişiklikleri hedef alan tedavilerde önemli ilerleme kaydedilmesine rağmen, kanser birçok faktörden etkilenen karmaşık bir hastalıktır. Hiçbir kanser tedavisi %100 etkili değildir ve tedavilere verilen yanıtlar kişiden kişiye değişir. 5,9,10

  • 20. Test için doku yurt dışındaki laboratuvara nasıl gönderilir?

    Doku/kan örneğinin yurt dışına gönderimi İnfogenetik hasta destek birimi tarafından yapılmaktadır. Test istem formu, doku/kan örneği ve diğer evraklar hasta destek birimimize gönderildikten sonra yurt dışı gönderi işlemleri aynı birim tarafından başlatılır ve takip edilir.

* Detaylı bilgi için infogenetik.com web sitesini ziyaret edin.
https://www.foundationmedicine.com

Bu sayfadaki içerikler İnfogenetik Moleküler Bilgi Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. 5651 sayılı Kanun gereğince Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir.

Bu sayfada bağlantı verilen internet sitelerindeki içerik ve bilgilere ilişkin ne İnfogenetik Moleküler Bilgi Hizmetleri A.Ş.’nin ne de Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş.’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmaktadır. Bağlantı verilen internet siteleri yürürlükteki uygulanabilir mevzuata uyumlu olmayabilir.