Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Kişiye Özel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı

Kişiye Özel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Nedir?

Sağlık hizmetleri tarihinde son derece önemli bir noktadayız. Tıbbi bilgi, ileri seviye analitik ve veri biliminin daha önce hiç görülmemiş bir şekilde birbirine yaklaşması sayesinde tedavide bir devrim yaşanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki paydaşları ile birlikte Roche, yeni hassas ilaçlar geliştirmek adına sağlık verilerini analiz etmeye yönelik yeni yöntemleri insan biyolojisine ilişkin benzersiz bir anlayış ile birleştiriyor. Vizyonumuz, nerede olurlarsa olsunlar insanların hayatlarını değiştirmek ve doğru hastaya doğru zamanda doğru tedavinin verildiğinden emin olmak.

Herkes İçin Aynı Tedavi

  • Tümörün vücuttaki lokasyonuna göre tedavi
  • Tüm hastalar için aynı tedavi
  • Kağıtta tutulan kayıtlar

Bir Segment
Bir Biyobelirteç
Bir Tedavi

  • Hem organa hem de biyobelirteçlere göre tedavi
  • Hasta altgrupları için farklılaşan tedavi
  • Hedefe yönelik moleküller

Bir Hasta
Kişiye Özel Tanı
Kişiye Özel Tedavi

  • Kapsamlı genomik profilleme
  • Her hasta için en uygun tedavi
  • Elektronik sağlık kayıtçılığı

Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?

Gelecekte bizleri nelerin beklediğini öğrenmek için Linda’nın video’suna göz atın.

DOĞRU TANI NEDİR?

Moleküler seviyede kansere sebebiyet veren unsuru tespit etmek doğru tanının amacı ve bu amaç ile günümüzde teknoloji hızla değişiyor. Birkaç sene öncesine kadar IHC ve FISH gibi yöntemler ile sınırlı veri elde edilebiliyorken bugün NGS ile hastaların kapsamlı genomik profillemesi yapılabiliyor.

Günümüzde biyobelirteçler yaygın bir şekilde tedavi kararı süreçlerine bilgi sağlıyor fakat bu daha başlangıç. Yeni nesil sekanslama gibi teknolojiler en uygun tedaviyi bulmak adına bireylerin eksiksiz genetik yapısının, tümör mutasyonlarının ve diğer belirleyici moleküler özelliklerinin haritasını çıkarabiliyor. Likit biyopsiler kanser hücrelerinin zaman içerisinde nasıl evrim geçirdiğini invazif olmayan bir şekilde takip etmemizi ve tedavi tercihlerimizi oluşturmamıza imkan sağlayabiliyor. Dijital klinik karar desteği ise çok fazla veriyi klinisyenlerin hizmetine sunarak tartışmalarını kolaylaştırıyor ve hastaya verilecek tedaviye ilişkin en iyi kararı vermelerine olanak sağlıyor.1

Doğru Tedavi Nedir?

Yakın tarihe kadar kanser hastalarına çoğunlukla test uygulanmadan benzer tedaviler verilirken günümüzde test yöntemlerinin çeşitlenmesi ile birlikte daha doğru hedefe yönelik tedaviler uygulanabiliyor. Gelecekte ise daha ileri tetkikler ile kişiye en uygun tedavinin seçimini sağlamak mümkün olacak. Hassas tıp uygulamaları farklı tedavi seçeneklerini birleştirerek veya daha doğru seçimlere yönelterek hastaların elde edebileceği en iyi tedavi sonuçlarına ulaşmasını sağlayacak.

Gerçek dünya verileri yalnızca mevcut ilaçları ve onları ne zaman kullanacağımızı anlamamıza yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki tedavilerin gelişim sürecine de bilgi verebiliyor. Hasta başında elde edilen içgörüler araştırma alanından gelenleri, araştırmacılar da hasta ile bire bir görüşenleri bilgilendiriyor ve tüm bu veriler ilaç sektörünü ileriye taşıyor. Örneğin, kanserlerin büyüdüğü veya bağışıklık sisteminden kaçtığı spesifik yolları hedef alan yeni ilaçlar geliştiriyoruz. Hassas tıp, sonuçları değiştirmeye başladı bile. Her bir bireyin doğru zamanda doğru tedaviyi almasını sağlayarak hastaların daha uzun ve daha iyi hayatlar sürmesine katkı sağlıyor.2

Dünyada Neler Oluyor?

Tıbbın, hastalıkların tanısının konulumasında ve tedavisinde inanılmaz gelişmeler sağlamasına rağmen insan biyolojisi hala şaşırtıcı derecede karmaşık ve hastalıklar da insanlar gibi pek çok açıdan benzersizdir. Yine de sağlık hizmetlerindeki dijital devrim hem her bir hastadan yüksek kaliteye sahip veri toplamak hem de bunları yapak zeka temelli algoritmalar ile analiz etmek amacıyla diğer hastaların verilerini içeren büyük havuzlara bağlamak için yeni yöntemler sunuyor ve bireyi nasıl tedavi edeceğimiz konusunda daha derin bir anlayışa ulaşmamız mümkün oluyor. Bu sayede bireyleri birbirinden ayıranların ne olduğunu görebilir ve bunu her insan için kişiselleştirilmiş ve dolayısıyla iyileştirilmiş bakıma dönüştürebiliriz.

Gerçek dünya verileri (RWE), yeni nesil sekanslamadan (NGS) üretilen moleküler bilgi, giyilebilir cihazlar ve mobil uygulamalardan elde edilen veriler ve yenilikçi klinik çalışmalar sağlık hizmetlerinin geleceğini dönüştürüyor.3

Referanslar

  1. (Patil T, et al. J Thorac Oncol 2018;13:1717–1726. Gainor JF, et al. J Clin Oncol Precis Oncol 2017. DOI: 10.1200/PO.17.00063 National Comprehensive Cancer Network. NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Non-Small Cell Lung Cancer. V.3.2019, 2019. National Comprehensive Cancer Network. NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Breast Cancer. V.1.2019, 2019. National Comprehensive Cancer Network. NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Acute Myeloid Leukemia. V.2.2019, 2019. Lange AM, Lo HW. Cancers (Basel) 2018;10.
  2. (de Lartigue J. TRK inhibitors advance rapidly in “tumor-agnostic” paradigm. OncologyLive 2017;18. F. rampton GM, et al. Nat Biotechnol 2013;31:1023–1031. Bode AM, Dong Z. npj Precision Onc 2018;2:1. Roche.com. What is Personalised Healthcare all about?)
  3. ( F. rampton GM, et al. Nat Biotechnol 2013;31:1023–1031. Bode AM, Dong Z. npj Precision Onc 2018;2:1. Roche.com. What is Personalised Healthcare all about?)