- MediTrend
- Prof. Dr. Nuri Karadurmuş
- Covid-19 İnfeksiyonu Geçiren Kanser Hastasında Lenfosit Düzeyi Ne Kadar Önemli?
Covid-19 İnfeksiyonu Geçiren Kanser Hastasında Lenfosit Düzeyi Ne Kadar Önemli?

Kansere bağlı ölümler, önlenebilir en önemli ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, kanseri yenebilmek için kemoterapi, tirozin kinaz inhibitörleri, immunoterapi, cerrahi, radyoterapi bazen tek başlarına bazen de kombinasyonun verdiği güç ile hastalarımıza ümit olmaktadırlar, kanserli hastanın tedavi sürecindeki en önemli sorunlar tedavinin istikrarını bozacak eşlik eden hastalıklar; diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hemogramdaki lökopeni, trombositopeni gibi durumlar ve immun sistemin baskılanmasıdır.
Ne yazık ki günümüzde bu riskler grubunun tamamında son derece ağır hatta mortal seyreden Covid-19 infeksiyonu tedavi etmeye çalıştığımız onkoloji hastalarını tam da hedefe alan bir risktir. Peki Kasım 2019 tarihinde başlayan salgında hangi laboratuvar verileri kanser hastalarımız için yüksek risk grubuna işaret etmektedir. Ateş, kuru öksürük, dispne gibi şikayet ve fizik muayene bulgularına ilave olarak, yüksek duyarlılıklı C reaktif protein seviyesinin yüksekliği, hipoproteinemi, anemi ve lenfopeni Covid-19 infeksiyonu geçiren kanser hastalarında en sık saptanan laboratuvar değişiklikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu verilerden en dikkat çekeni ve vakaların daha ağır seyredebileceğini işaret eden ise lenfosit düzeyinin düşüklüğüdür. Lenfopeni kanser tedavisinde melanom ve beyin tümörlerinde kullanılan bazı kemoterapi ajanları ile lenfoma tedavisinde kullanılan immunoterapi ile de gözlenebilmektedir. Bu nedenle tedavi ilişkili lenfopenisi olan bir hastada Covid-19 infeksiyonun gelişmesi durumunda gelişen lenfopeninin kökeninin saptanması ve ayrımı önem teşkil etmektedir.
Çoğu Covid hastasında hastalığın daha ilk başlangıç seviyesinde bile lenfopeni gözlenmesi ve eşlik eden klasik ateş, kuru öksürük bulgusunun olmaması kafaları karıştırmaktayken, diğer yandan onkolojik tedavi alan hastalarda tedavi ilişkili lenfopeni için genellikle nötrofil ve lenfosit düzeylerinin beraber düşmesi, Covid-19 infeksiyonu varlığında ise nötrofil düzey artışı, lenfosit düzeylerinde azalma yani artmış Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR) ayrımda yol gösterebilmektedir. Günümüz ve yakın gelecek biz onkologlara kanser hastasında tedavi planı yaparken eşlik eden sistemik hastalıklar kadar Covid-19 vb viral infeksiyon riskinin de tedavi seyrini değiştirebileceğini, farklı laboratuvar analizlerinin de tedavi öncesi dikkate alınmasını gerektirecek gibi görünmektedir.
- Güncel Kanser Taramaları 13 Temmuz 2021
- Metastatik Kolorektal Kanserlerde RAS, BRAF Mutasyonlarını Saptamada Likit Biyopsinin Yeri 25 Haziran 2021
- Akciğer Kanserinde Taramanın Önemi 14 Haziran 2021
- Kanser Hastalarında Aşılama 12 Mart 2021

Prof. Dr. Nuri Karadurmuş
YAZAR HAKKINDA
1. Zhang L, Zhu F, Xie L, et al. Clinical characteristics of COVID-19-infected cancer patients: A retrospective case. study in three hospitals within Wuhan, China. Annals of Oncology doi 10.1016/j. Annonc.2020.03.296.
2. Tan Li, Zhang D, Ding J et al. Lymphopenia predicts disease severity of COVID-19: a descriptive and predictive study. Signal Transduction and Targeted Therapy (33) 2020, https://doi.org/10.1038/s41392-020-0148-4