
Yeni bir 3D yazıcı tekniği, araştırmacıların doku yenilenmesi ve birebir kopya organlar için kullanılabilecek biyolojik yapıları çoğaltmasına olanak tanır.
Londra Kraliyet Koleji’nden araştırmacılar, kriyojenikler (donma) ve 3D yazıcı tekniği kullanarak 3D yapılar oluşturmak için yeni bir yöntem geliştirdiler. Araştırmacılar daha önceki araştırmalardan farklı olarak, beyin ve akciğer gibi organların mekanik özelliklerini taklit edebilecek derecede yumuşak yapılar oluşturmayı başardılar.
Araştırmacılar 3D yazıcılı yapıları deri bağ dokusu oluşturan dermal fibroblast hücreleri ile tohumlamak (seeding) suretiyle test ettiler ve geliştirdikleri yapılarda bağlanma ve sağ kalımın başarılı olduğunu keşfettiler. Boyutları şimdilik birkaç santimetre olan bir yapı oluşturan araştırmacılar, polimerleştirmeyi tetiklemek ve şeklini koruyan süper yumuşak nesneler oluşturmak için sıvı ve katı arasındaki faz değişimini kullandılar.
Hücre Gelişimi için İskeleler Kurmak
İskele kullanımları uygulamaları da daha yaygın ve çeşitlilik kazanmaktadır ancak bu yeni teknik, insan vücudundaki en yumuşak dokulara benzeyen süper yumuşak iskele oluşturması ve bu yenilenmeyi teşvik etmesine yardımcı olabilmesi bakımından önemlidir. Özellikle, beyindeki ve omuriliğe ait nöronal hücrelerde tohumlama yöntemi bir potansiyel olabilir. Araştırmacılara göre, önceki araştırmadan elde edilenlerle birlikte bulgular, kök hücrelerinin başarılı bir şekilde büyümesi için başka olasılıklara yol açabilir ve bu hücrelerin farklı hücrelere dönüşebilme yetenekleri nedeniyle bu oldukça önemli bir ilerleme olur. Ayrıca, bu teknik kopya vücut parçaları veya hatta bütün bir organı oluşturmak için kullanılabilir ve bilim insanlarına canlı deneklerde mümkün olmayan deneyleri bu yapılarda yapmalarının yolunu açabilir. Hatta tıbbî eğitime yardım etmek için kullanılabilirler ve cerrahi uygulamada hayvan vücutlarına olan ihtiyacın yerini alabilirler. Vücut dokularının yapısını ve yumuşaklığını taklit etmek için geliştirilen bu yapılar, hasarlı dokuların yeniden büyümeye teşvik edildiği doku rejenerasyonu için bir şablon görevi görebilecek iskeleleri oluşturmak için tıbbi prosedürlerde kullanılabilir.
Bilim insanları, hasar görmüş dokuları, gözenekli iskeleleri hücre ile tohumlama yöntemiyle yeniden üretmek ve onları büyümeye teşvik etmek, vücudun normalde doku replasmanı nakli prosedürlerindeki vücut tarafından reddedilmesi gibi sorunlar olmadan iyileşmesini sağlayabileceğini ileri sürdüler.
Zhengchu Tan, Cristian Parisi, Lucy Di Silvio, Daniele Dini, Antonio Elia Forte. Cryogenic 3D Printing of Super Soft Hydrogels. Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-16668-9
+ Tüm Referansları Göster