Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bir grup bilim insanı toplumda yaygın bir şekilde kabul edilen, yere düşen bir gıdayı beş saniyelik aralıkta yemenin güvenli olduğunu söyleyen nosyonun geçersiz olduğunu kanıtladı. Gıda biliminde uzmanlaşmış bilim insanları nem, yüzeyin cinsi ve temas süresi gibi etmenlerin hepsinin kontaminasyona katkıda bulunduğunu belirttiler. Bazı transferlerin bir saniyeden daha kısa sürede gerçekleştiğini söyleyen araştırmacılar bulgularını "Applied and Environmental Microbiology isimli dergide yayınladılar.

Yere düşen gıdaların hızlıca geri alındığında yeme için güvenli olduğunu öne süren popüler "Beş Saniye Kuralı nosyonun bakterilerin transfer için zamana ihtiyaçları olduğu düşüncesi üzerine kurulduğunu söyleyen bilim insanları bu kuralın en az iki TV programında ele alındığını fakat üzerinde yapılan araştırmanın çok kısıtlı olduğunu belirttiler.

Bu uygulamanın gerçek yaşamada çok yaygın olduğunu düşünen araştırmacılar bu konuyu incelemeye karar verdiler. Araştırmacılar konunun "hafif bir konu olduğunu fakat araştırmalarının çok katı verilere dayandığını da eklediler.

Araştırmacılar paslanmaz çelik, seramik fayans, ahşap ve halının dahil olduğu dört yüzey üzerinde dört farklı gıda (kavun, ekmek, yağlı ekmek ve sakızlı şeker) ile çalışmalarını gerçekleştirdiler. Çalışmada ayrıca bir saniyeden az, beş, otuz ve üç yüz saniye olmak üzere farklı temas süreleri de incelendi. Çalışmada Salmonella’nın patojenik olmayan kuzeni Enterobacter aerogenes’i üretmek için iki çeşit besi yeri kullanıldı. Her yüzey tipi, gıda tipi, temas süresi ve bakteri preparatı için transfer senaryoları değerlendirildi. Yüzeyler bakteri ile oküle edildi ve gıda örnekleri düşürülmeden önce tamamen kurutuldu. Toplamda 128 senaryo 20 defa tekrar edildi ve 2560 ölçüm elde edildi.

Çalışmada beklenildiği üzere kavun en çok kontaminasyona sahipken, sakızlı şeker en azına sahipti. Araştırmacılar bunun nem ile ilgili olduğunu belirttiler. Asıl şaşırtıcı olan ise yüzeylerle ile ilgili bulgulardı. Çalışmada halı, paslanmaz çeliğe oranla daha az transfer oranına sahipken, ahşabın transfer oranı değişkendi. Bilim insanları bunu yüzeyin topografyasına bağladılar.

Araştırmacılar "5 Saniye Kuralı ’nın bir aşırı basitleştirme olduğunu ve bakterilerin bir gıdayı anında kontamine edebileceğini belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Miranda et al. Longer Contact Times Increase Cross-Contamination ofEnterobacter aerogenesfrom Surfaces to Food. Applied and Environmental Microbiology, 2016; AEM.01838-16 DOI: 10.1128/AEM.01838-16

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler