
USC ve Milan'daki IFOM Kanser Enstitüsü'nden bilim insanları, C vitamini ile kombine edildiğinde bazı kanser türlerini tedavi etmede oruç tutularak yapılan bir diyetin daha etkili olabileceğini keşfettiler. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, araştırmacılar kombinasyonun kolorektal kanserin birden fazla fare modelinde tümör ilerlemesini geciktirdiğini ancak bazı farelerde hastalık gerilemesine neden olduğunu sonucuna ulaşmışlardır. Yapılan bu çalışmanın sonuçları Nature Communications dergisinde yayınlanmıştır. Çalışma kıdemli yazarı, USC Leonard Davis Gerontoloji Okulu'nda USC Uzun Ömür Enstitüsü enstitüsü müdürü ve USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Koleji'nde biyolojik bilimler profesörü olan Valter Longo, ilk kez, tamamen toksik olmayan bir müdahalenin agresif bir kanseri nasıl etkili bir şekilde tedavi edebileceğini gösterdiklerini belirtmiştir. Longo, yaşlanmayı geciktirmek için müdahaleler olarak kapsamlı bir şekilde incelenen iki tedavi aldıklarını, bu tedavilerin açlık taklit eden bir diyet ve C vitamini olduğunu ve bunları kanser için güçlü bir tedavi olarak birleştirdiklerini ifade etmiştir.
Araştırmacılar, orucun kanser hastaları için zorlu bir seçenek olarak kalırken, daha güvenli, daha uygun bir seçeneğin düşük kalorili, bitki bazlı bir diyet olabileceğini ve bunun da hücrelerin vücutta oruç gibi tepki vermesine neden olabileceğini belirtmişlerdir. Çalışmanın bulguları, açlığı taklit eden diyet artı C vitamininin düşük toksisite tedavisinin, daha toksik tedavilerin yerini alma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. C vitamininin kanserle savaşma potansiyeli üzerine yapılan önceki araştırmaların sonuçları karışık olmakla birlikte yapılan son çalışmalar, özellikle kemoterapi ile birlikte bir miktar etkinlik göstermeye başlamaktadır. Bu yeni çalışmada, araştırma ekibi, açlık taklit eden bir diyetin, kanser hücreleri için sürdürülemez, ancak normal hücreler için hala güvenli bir ortam yaratarak yüksek doz C vitamininin tümörle mücadele eylemini geliştirip geliştiremeyeceğini öğrenmek istediklerini belirtmişlerdir.
C vitamini çalışmalarının neden sınırlı etkinlik gösterdiğine dair ipuçları
Longo, ilk in vitro deneyimlerinin olağanüstü etkiler gösterdiğini ve tek başına kullanıldığında, oruç tutmayı taklit eden diyet veya tek başına C vitamininin, kanser hücresi büyümesini azalttığını ve kanser hücresi ölümünde küçük bir artışa neden olduğunu gözlemlediklerini ifade etmiştir. Longo, ancak birlikte kullanıldığında, neredeyse tüm kanserli hücreleri öldürerek dramatik bir etkiye sahip olduklarını gözlemlediklerini ifade etti. Longo ve meslektaşları bu güçlü etkiyi sadece kanser araştırmalarında en zorlu hedeflerden biri olarak kabul edilen bir mutasyonu olan kanser hücrelerinde tespit ettiler. KRAS genindeki bu mutasyonlar, vücudun çoğu kanserle mücadele tedavisine direndiğini ve hastanın hayatta kalma oranını azalttığını gösterir ve KRAS mutasyonları, tüm insan kanserlerinin yaklaşık dörtte birinde görüldüğü gibi tüm kolorektal kanserlerinin de yarısında meydana geldiği tahmin edilmektedir.
Araştırmacılar çalışmanın ayrıca potansiyel bir antikanser terapisi olarak önceki C vitamini çalışmalarının neden sınırlı etkinlik gösterdiğine dair ipuçları verdiğini belirtmişlerdir. Kendi başına, bir C vitamini tedavisi, KRAS mutasyona uğramış hücreleri, demiri bağlayan bir protein olan ferritin seviyelerini artırarak kanser hücrelerini korumak için tetikliyor gibi görünmekte olup bilim insanları ferritin seviyelerini azaltarak C vitamininin kanser hücreleri için toksisitesini arttırmayı başarmışlardır. Bu bulgunun ortasında, bilim insanları ayrıca yüksek düzeyde demir bağlama proteini olan kolorektal kanser hastalarının hayatta kalma şansının daha düşük olduğunu keşfetmişlerdir. İtalya'nın Milano kentinde bulunan IFOM, FIRC Moleküler Onkoloji Enstitüsü'nde ortak yazarı olan Maira Di Tano, çalışmanın sonuçlarının özellikle demir seviyelerini düzenleyen bir gen olan hem-oksijenaz-1 işaret ettiğini belirtmiştir. Araştırma ekibinin önceki çalışmaları, oruç tutmanın ve oruç tutmayı taklit eden bir diyetin kanserin ilerlemesini yavaşlattığını ve kemoterapiyi tümör hücrelerinde daha etkili hale getirirken normal hücreleri kemoterapiye bağlı yan etkilerden koruduğunu göstermiştir. Araştırmacılar kombinasyonun, meme kanseri ve melanom fare modellerinde bağışıklık sisteminin anti-tümör yanıtını arttırdığını ve bu hedefe doğru ilerlemek için önce iki hipotezi test etmeleri gerektiğini ifade etmiştirler.
Maira Di Tano, Franca Raucci, Claudio Vernieri, Irene Caffa, Roberta Buono, Maura Fanti, Sebastian Brandhorst, Giuseppe Curigliano, Alessio Nencioni, Filippo de Braud, Valter D. Longo. Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-16243-3
+ Tüm Referansları Göster