
İnsan vücudu yemeğe aç bırakıldığı için, ortaya çıkan birkaç farklı metabolik değişiklik vardır. Normal olarak, karbonhidratlar hazır olduğunda, vücut bunları yakıt olarak kullanır. Fakat karbonhidrat yoksa enerjiyi başka bir yerde arar. Glikoneogenez adı verilen bir süreçte, vücut, glikozu amino asitler gibi karbonhidrat olmayan kaynaklardan kullanır.
Araştırmalar, aralıklı aç kalmanın bazı insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar hala kilo vermede aç kalmanın tam olarak ne kadar etkili olduğunu tartışsalar da, yeni araştırmalar diğer yararlara işaret etmektedir. Son zamanlarda yapılan yaşlanma çalışmaları, kalori kısıtlaması ve aç kalmanın model hayvanlarda yaşam süresini uzatan bir etkisi olduğunu göstermiştir
Japonya'daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Enstitüsündeki bilim adamları tarafından, açlığın insan vücudu üzerindeki etkisini araştırmak için yapılan yeni bir çalışmada, metabolik aktiviteyi daha fazla arttırdığı ve hatta yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabileceği gösterildi. Araştırmacılar, aç kalmanın özellikle metabolizma üzerindeki etkilerini incelediler. İlgili metabolik süreçleri anlayarak, uzun süre yiyeceksiz kalmaya gerek kalmadan açlığın faydalarından faydalanmanın yollarını bulmayı amaçladılar.
Araştırmada dört gönüllü 58 saat aç kaldı. Araştırmacılar metabolomikler veya metabolitlerin ölçümü kullanarak açlık süresince aralıklarla tam kan numunelerini analiz ettiler. Kandaki karnitinler ve butirrat dahil olmak üzere bazı metabolitlerin seviyelerini değerlendirerek glukoneogenez kanıtı aradılar. Beklendiği gibi, açlıktan sonra, katılımcıların kanında bu metabolitlerin seviyeleri arttı. Bununla birlikte, onları şaşırtan birçok metabolik değişiklik tespit ettiler. Sitrik asit döngüsünün ürünlerinde belirgin bir artış gördüler. Sitrik asit döngüsüyle ilişkili metabolitlerde görülen artış, mitokondrinin aşırı çalıştığı anlamına geliyordu.
Açlık Yaşlanmayı Yavaşlatıyor
Bir başka sürpriz bulgu, bilim adamlarının henüz açlık ile bağlantısını gösteremedikleri purin ve pirimidin seviyelerindeki bir artıştı. Bu kimyasallar artan protein sentezi ve gen ekspresyonunun bir işareti olduğundan, aç kalmanın hücrelerin çalışması için ihtiyaç duydukları protein türünü ve miktarını değiştirmesine neden olduğunu gösteriyordu. Araştırmacılar ergotiyonin ve karnosin de dahil olmak üzere bazı antioksidanlarda önemli artışlar buldular.
Aynı araştırma ekibi daha önceki bir çalışmada, yaşlandıkça lösin, izolösin ve oftalmik asit gibi bir dizi metabolitin azaldığını göstermişti. Bu çalışmada, açlığın bu üç metaboliti desteklediğini gösterdiler. Bunun, açlığın farelerde yaşam ömrünün nasıl uzadığını açıklamaya yardımcı olabileceğini düşündüler.
Araştırmacılar dört katılımcının hepsinde, açlık ile bazıları 60 kata kadar artan 44 metabolit tanımladılar. Bu 44 metobolitten sadece 14'ünü açlıkla ilişkilendirdiler. Bunlar kas ve antioksidan aktivitenin korunması için çok önemli metabolitlerdi ve gençleştirici bir etki olasılığını akla getirdi.
Bilim adamları antioksidanlardaki bir artışın sağ kalım cevabı olabileceğine inanıyorlar. Açlık sırasında vücudun yüksek oksidatif stres yaşayabileceğini ve antioksidanlar üreterek, serbest radikallerin neden olduğu bazı potansiyel hasarlardan kaçınılmasına yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.
Takayuki Teruya, Romanas Chaleckis, Junko Takada, Mitsuhiro Yanagida & Hiroshi Kondoh. Diverse metabolic reactions activated during 58-hr fasting are revealed by non-targeted metabolomic analysis of human blood, Scientific Reports 9, Article number: 854 (2019).
+ Tüm Referansları Göster