
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), akciğer kanserlerinin %80'ini temsil eder ve çoğu hastada tanı sırasında ileri veya metastatik hastalık vardır. KHDAK artık farklı moleküler özelliklere sahip heterojen bir hastalık koleksiyonu olarak kabul edilmektedir. Günümüzün kişiselleştirilmiş tıp çağında, histo-sitolojik tanı gerekli bir öncelik olmaya devam etmektedir, ancak sonucu tahmin etmek ve tedaviyi yönlendirmek için moleküler analiz için de yeterli doku gerekmektedir. Birinci basamak tedavi sırasında küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) ilerlediğinde, olası yeni bir biyolojik profili (başlangıç durumu, direnç biyolojik belirteçlerin ortaya çıkması veya yeni biyolojik belirteçlerin değerlendirilmesi ile karşılaştırmak için) yeniden biyopsi yapılması önerilebilir.
Bu pragmatik prospektif çok merkezli çalışmanın amacı, gerçek dünyadaki bir ortamda gelişmiş KHDAK'de yeniden biyopsinin uygulanabilirliğini ve klinik faydasını değerlendirmekti.
Çalışmanın başlıca dahil etme kriterleri, hastanın klinisyeni tarafından belirlenen tekrarlanan biyopsi endikasyonları ile birlikte ileri KHDAK idi. Birincil sonuç, başarılı işlemlerin yüzdesiydi. İkincil sonuçlar prosedür tipi, yeni biyolojik durum, prosedürün tolere edilebilirliği ve klinik fayda (tedavi modifikasyonu) idi. Mayıs 2012'den Mayıs 2013'e kadar 18 merkezde 100 hasta çalışmaya alındı (erkekler:%44; ortanca yaş:64.8 yıl; PS 0/1:%88; adenokarsinom:%89; EGFR mutasyonlu:%50; başlangıç biyolojik profili yok:%16.4).
Olguların %19.5'inde rebiopsi mümkün olmadı ve %25.6'sında hiç veya çok az tümör hücresi sağlandı. Biyopsi tekrarı, vakaların %30.4'ünde (25/82) yol gösterici bir tedavi için yararlı oldu. Komplikasyonlar nadirdi (2 orta dereceli kanama ve 1 pnömotoraks vakası). Gelişmiş KHDAK'nin yeniden biyopsisi, kabul edilebilir advers olaylarla gerçek dünya ortamında uygulanabilir. Re-biyopsi endikasyonları, prosedür seçimi, örnekleme sahası ve laboratuvar analizleri konusunda rehber ilkelere ihtiyaç vardır.
Gerçek dünya koşullarında yapılan bu çalışma, ilk basamak tedaviden sonra KHDAK hastalarının yeniden biyopsisinin, vakaların üçte birinden fazlasında terapötik karar vermede uygulanabilir, kabul edilebilir ve yararlı olduğunu göstermektedir. KHDAK'deki endikasyonları, örnekleme bölgesini, optimal prosedürü ve yeniden biyopsinin maliyet etkinliğini netleştirmek için kılavuzlara ihtiyaç vardır.
Feasibility and clinical impact of re-biopsy in advanced non small-cell lung cancer: A prospective multicenter study in a real-world setting (GFPC study 12-01) Christos Chouaida, Cecile Dujonb, Pascal Doc, Isabelle Monnet d, Anne Madroszyke, Herve Le Caer f , Jean Bernard Auliac g, Henri Berard h, Pascal Thomas i , Herve Lenaj , Gilles Robinet k, Nathalie Baizel , Acya Bizieux-Thaminy m, Gislaine Fraboulet n, Chrystele Locher o, Jacques Le Treut p, Stephane Hominal q, Alain Vergnenegrer,∗
+ Tüm Referansları Göster