Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Hayat nasıl oldu ve nereye gidiyor? Şimdi gecenin ölüsünde mücadele edebileceğimiz bir bilmece var ama Brian Greene, aslında son kitabı olan "Until the End of Time da bu sorulara cevap vermeye çalışacak donanıma sahip. Brian Greene yeni kitabında, hayatın nadir, olağanüstü, muhtemelen geçici olduğunu ve amaç arayışında, tek önemli cevapların yarattığımız cevaplar olduğunu savunmaktadır.

New York, Columbia Üniversitesi'nde Teorik Fizik Merkezi direktörü olan Greene göre her şey istisna olmadığımız değişmez fiziksel yasalarla yönetildiğinden, insanlık evrendeki yerini arar. Greene, hayat öyle uzun bir ihtimal olabilir ki sadece bir kez ortaya çıktı ya da yaşam doğal bir sonuç mu, belki de kaçınılmaz bir sonuç mu, öyleyse, evrendeki yerimizi nasıl çalışırız ve bu bizi nereye bırakıyor şeklinde soruların cevaplarını arar son kitabında. Kesin olan bir şey var o da neredeyse bildiğimiz her şey bir gün var olmayacak ve Greene bunu en baştan ortaya koymaktadır. Yıldızların, gezegenlerin ve galaksilerin çöküşü milyarlarca yıl uzakta olsa da, Greene bizi neredeyse unutulmaz zaman ölçeklerinde aklımızı geleceğe yönlendirmeye ve bu zihinlerin nasıl şekillendirilebileceğini ve nihayetinde işteki evrensel güçler tarafından kaderlerinin belirlenebileceğini düşündürmeye teşvik etmektedir.

Kozmik bozulma sonrasında yaşam devam edebilir mi ve gerçekten, düşünebilir mi bunlar gerçekten merak uyandırıcı düşüncelerdir. Bu düşünceler, Greene'nin sanat, hikaye anlatımı ve dinin kökenini, temelini keşfinde, doğanın hayatta kalmaya doğru ilerlemesinden kaynaklanabilecek anlam araçları arasında gösterdiği gibi derin bir insan çabasının temelini oluşturmaktadır.

Bilinç, Zekayı, İnsan Formunu ve Var Olan Her Şeyi Oluşturan Trilyonlarca Parçacık

Greene’nin fizikçi ve matematikçi olarak geçmişi disiplinlerin kitabına nüfuz etme biçimini göstermektedir. Greene aynı zamanda entropi ve yerçekimini tartıştığında bu şaşırtıcı değildir, ancak bilinci ve zekayı insan formunu ve var olan her şeyi oluşturan trilyonlarca parçacığa da bağlar. Bunu yaparken, fizik ve matematik yasalarının dikte ettiğinin ve bizim özgür irademiz olmadığını savunmaktadır. Yaptığımız, düşündüğümüz ve hissettiğimiz her şey basitçe parçacıklarımızın hareketine atfedilebilir. Greene'in söylediği gibi, bizler kozmosun tutkulu kurallarına sarılmış oyunlardan başka bir şey değiliz. Bu sözdeki açıklama bir fizikçi bakış açısı olmasına karşın diğer fizikçiler çok farklı görüşlere sahiptirler.

Sonunda Greene için varlığımız, gerçekliğin burada olduğumuz nadir ve olağanüstü gibi zor kuralları ile çelişiyor gibi görünebilir. Greene, hayatın muhtemelen geçici olduğu ve tüm bu anlayışların ortaya çıkmasıyla, neticede neredeyse kesin olarak sonuca ulaşacağını belirtiyor ve böylece, değer ve amaç arayışında, tek anlamlılık anlayışının, tek anlamlılık cevabının, kendi yaptığımız şeyler olduğunu ifade ediyor.

Greene’nin bu yanıtları verme taahhüdü kitabın güçlü yönlerinden biridir. Greene ayrıca kitabında uzayda ve zamanda gezinirken zengin bir teori ve perspektif duvar örgüsü örmektedir. Bu kitaptaki fikirlerin spekülatiftir, ancak en azından biri sizinle rezonansa girebilir.

Medikaynak Referanslar

Until the End of Time tries to use physics to find the meaning of life, Gege Li, 18 February 2020, NewScientist

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler