
Titin kalp kasının elastikiyetini korumak için çok önemlidir ve hatalı versiyonları dilate kardiyomiyopati adı verilen bir kalp yetmezliği tipine sebep olur. Şimdi yeni araştırmalar, hatalı genin alkol ile etkileşime girerek, kalp yetmezliğini hızlandırıyor olabileceğini gösterdi. Titinin hatalı versiyonları toplumda 100 kişiden 1’inde görülüyor. Çalışmanın ilk bölümünde, ekip alkolik kardiyomiyopati (AKM) adı verilen bir tip kalp yetmezliğine sahip olan 141 hastayı analiz etti. Bu durum, beş yıl veya daha uzun bir süre boyunca haftada 70 üniteden (yaklaşık yedi şişe şarap) daha fazla içme yoluyla tetiklenir. Ağır vakalarda durum ölümcül olabilir veya kalp nakli gerekebilir.
Ekip, hatalı titin geninin de bu durumda bir rol oynayabildiğini buldu. Çalışmada hastaların% 13.5'inin mutasyonu taşıdıkları buldular ki bu oran genel popülasyondaki taşıyıcıların oranından çok daha yüksektir. Bu sonuçlar, bu durumun yalnızca alkol zehirlenmesinin bir sonucu olmadığını, ancak genetik bir yatkınlıktan kaynaklandığını ve diğer aile üyelerinin de risk altında olabileceğini öne sürüyor.
Alkol Tüketimi Orta Düzeylerde Olsa Bile Etki Edebiliyor
Araştırmanın ikinci bölümünde, araştırmacılar, alkolün dilate kardiyomiyopati (DKM) olarak adlandırılan başka bir kalp yetmezliğinde rol oynayıp oynamadığını araştırdılar. Bu durum kalp kasının gergin ve ince olmasına neden olur ve viral enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gelişir. Bu durum ayrıca genetik olabilir ve DKM vakalarının yaklaşık yüzde 12'sinin hatalı bir titin genine bağlı olduğu düşünülmektedir.
Çalışmada ekip, dilate kardiyomiyopatisi olan 716 hastaya ne kadar alkol aldıklarını sordu. Hiçbir hasta AKM'ye neden olmak için gerekli olan yüksek alkol tüketimini bildirmemişti. Ancak ekip, DKM'nin hatalı titin geninin neden olduğu hastalarda, orta derecede alkol alımının bile (haftalık olarak önerilen 14 ünite sınırının üstünde içme olarak tanımlanan) kalp atışlarının pompalama gücünü etkilediğini buldu. Aşırı alkol kullanmayan (ve hastalığa hatalı titin geninin neden olmadığı) DKM hastalarına kıyasla, fazla alkol tüketimi EF'de % 30'luk azalmayla ilişkilendirildi. Artık alkolün hatalı titin geni taşıyan ve henüz kalp problemi olmayan kişileri nasıl etkileyebileceğini araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu düşünülüyor.
Ware JS. et al. Genetic Etiology for Alcohol-Induced Cardiac Toxicity. Journal of the American College of Cardiology, 2018; 71 (20): 2293 DOI: 10.1016/j.jacc.2018.03.462
+ Tüm Referansları Göster