
North Carolina Üniversitesi ve Ohio Üniversitesi araştırmacılarının ''alkol kimliği'' tespiti konusundaki çalışmaya göre üniversite öğrencilerini yüksek riskli grup olarak değerlendirilmeli ve sosyal medya paylaşımları alkol problemlerinin güçlü bir belirleyici olarak kullanılmalı.
Çalışma sosyal ağ siteleri ve SNSs gibi sitelerin merkezi rolünü gözler önüne seriyor, bu siteler reklamlar ve organizasyon imkanı ile öğrenciler arasındaki koordinasyonu sağlıyor. SNSs gibi sitelerden alkol problemi yaşama riski yüksek olan öğrenciler tespit edilebilir.
Çalışmaya başlarken araştırma ekibinin merak ettiği soru şu imiş: ''Öğrencileri alkol içmeye bunu SNSs'te paylaşmaya sürükleyen nedir?''. Bu sorunun cevabına ulaşabilmek için Midwestern Üniversitesinden 364 öğrenciye anket düzenlenildi. Ankete hepsi 18 yaşından büyük, son bir ay içerisinde en az bir kez alkollü içki tüketimi olmuş, facebook/twitter/instagram gibi sosyal ağ bağlantılarını kullanan öğrenciler katıldı. Katılımcılara SNSs kullanımı, alkol tüketimi, alkol sorunları, alkolle ilgili SNSs paylaşımlarının yanı sıra alkol tüketimi yatkınlığına dair biz dizi soru yöneltildi.
Sonuçta alkol kullanımı ve bunun sosyal ağda paylaşılmasının ''alkol kimliği''nin en önemli belirleyicisi olduğu görüldü, bu ise bireylerin kimliklerinin bir kısmını alkol ile özdeşleştirdiğini düşündürmekte. Ve bu iki davranış alkol problemleri ile ilişkili, alkol tüketiminden dolayı işe ya da okula geç kalma ya da kavgalara karışma gibi. Aslına bakılırsa araştırmacılar alkol kullanımından ziyada alkol kullanımını sosyal ağda paylaşmanın daha önemli bir belirleyici olduğunu da gösterdiler. Diğer bir deyişle öğrencilerin alkol kullanması değil bunu sosyal ağda paylaşmaları alkol problemleri yaşama riski konusunda daha anlamlı görünmekte. Bunun nedeni olarak ise alkol kullanımı hakkında yapılan paylaşımların öğrencinin içme kültürü ile bağını güçlendiriyor ki bu da öğrenciyi daha çok alkol kullanımına teşvik ederek alkol problemlerinin doğmasına neden oluyor.
Sağlık politikacılarının bu konu hakkında dikkatli davranması ve bundan sonraki çalışmaların yol gösterici olması gerekiyor.
Charee M. Thompson, Lynsey K. Romo College Students’ Drinking and Posting About Alcohol: Forwarding a Model of Motivations, Behaviors, and Consequences Journal of Health Communication, 2016; 21 (6): 688 DOI 10.1080/10810730.2016.1153763
+ Tüm Referansları Göster