
Demans, hafıza, düşünme ve iletişim gibi bilişsel işlevlerin bozulmasını tanımlayan genel bir terimdir. Demansla ilişkili bilişsel düşüş ilerleyicidir ve bu süreçler insanlar farklı aşamalardan geçerler. Hafif bilişsel bozulma (MCI) demansın erken bir aşamasıdır, ancak her MCI'li kişi Alzheimer hastalığına yakalanmaz. MCI anksiyete veya normal yaşlanma ile de sonuçlanabilir. Bu yüzden demans riskini değerlendirmek için bu durumun nedenini belirlemek önemlidir.
Alzheimer en yaygın demans türüdür. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, dünyadaki yaklaşık 50 milyon insanın demansı var. Doktorlar her yıl yaklaşık 10 milyon kişide demans tanısı koyar ve bu yeni teşhislerin %60-70'inde hastalar Alzheimer hastalığını tanısı alır. Günümüzde bilişsel demansı değerlendiren birkaç test mevcuttur, ancak son zamanlarda araştırmacılar bu hastalığın takibini yapabilmek için potansiyel yeni teknolojileri araştırıyorlar.
Mevcut Testler Yön Bulmayı Ölçemiyor
İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden yapılan yeni bir çalışma, sanal gerçekliğin (VR) standart testlerden daha doğru olabileceğini göstermektedir. Entorinal korteks, dolaşmamıza ve kaybolmamamıza yardımcı olan iç yön bulma uydumuzun bir parçasıdır; Ayrıca, bu alan Alzheimer hastalığının beyinde zarar verdiği ilk bölgelerinden biridir. Yakın geçmişte İngiltere'deki College of London Üniversitesi'nden (UCL) araştırmacılar, beyindeki bu konumlandırma sistemini keşfetmişti ve ardından Fizyoloji veya Tıpta Nobel Ödülünü kazanmışlardı. Mevcut bilişsel testler hastalardaki navigasyon zorluklarını test edemediğinden, Cambridge Üniversitesi Klinik Sinir Hastalıkları Bölümü’nden bir araştırma ekibi bir VR yön bulma testi geliştirdi. Araştırmacılar MCI’li 45 kişi ve sağlıklı 41 kişiyi yaptıkları çalışmaya dahil etti. Katılımcıların hepsine bir VR başlığı verildi ve onlardan simüle edilmiş bir ortamda yürümeleri istendiler. Buna ek olarak MCI'li kişilerde Alzheimer hastalığının biyobelirteçlerini aramak için araştırmacılar, beyin omurilik sıvısından (BOS) örnekler aldı. Katılımcıların 12'sinin testi pozitif geldi. Genel olarak, MCI'li olanlar navigasyon testinde MCI'sız olanlardan daha kötü performans gösterdi.
Araştırmacılar yaptıkları çalışmada, BOS değerleri pozitif olan MCI'li kişilerin, BOS değerleri negatif olanlara göre yön bulmada daha kötü performans gösterdiğini belirttiler. Ayrıca, VR navigasyon testi düşük ve yüksek demans riski olan MCI'li kişilerin standart testlere göre ayrılmasında daha etkili olduğunu da ileri sürdüler.
Is virtual reality the next frontier of Alzheimer's diagnosis? Published Sunday 2 June 2019 By Chiara Townley Fact checked by Jasmin Collier MedicalNewsToday
+ Tüm Referansları Göster