Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Doğum insanlığın sürdürebileceği en acılı ve stresli deneyimlerden biri olarak evrensel olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte bir doktor, doğum sırasında hastalarını sakinleştirmek ve daha dayanılabilir bir doğum deneyimi yaratmak için sanal gerçeklikten yardım almaya başladı.

New York Middletown'daki Orange Regional Medical Center'daki Dr. Ralph Anderson'a göre kadın doğum uzmanları için doğum sırasındaki rahatsızlığı gidermek en önemli amaçlardan biridir. Anderson hastanın rahatsızlığını en aza indirmenin yollarını aramaya devam ediyor ve kısa süre önce sanal gerçeklik gözlüklerini bu amaç için kullanabileceğini farketti.

Anderson'un ilgisini çeken cihaz, kişisel bir bilgisayara veya oyun konsoluna takılmak yerine akıllı telefonla çalışan kablosuz bir Gear VR gözlük oldu. Anderson, bir doğum sırasında Gear VR'ı kullanma fırsatının, nihayetinde hastalarından birinin kendisinin epidural yerine ve "doğal" bir doğum yapma kararını aldığında doğal olarak oluştuğunu belirtiyor.

Anderson, "Bu hasta epidural istemedi, ancak bazen olduğu gibi, doğum başladıktan sonra fikrini değiştirdi ve ilaç almak istedi" dedi. "Anestezisti aramadan önce başka bir şey daha denemek ister misin diye sordum. Kendisine ve kocasına VR kavramını anlattım. İlk önce biraz tereddütlü davrandı, ancak sonunda en azından denemeyi kabul etti."

AppliedVR adı verilen bir uygulama ile doğum yapmakta olan anne sanal ortamda doğumhanenin odasından çıktı ve kendisini California'nın doğal manzarasına bakarken buldu. Dalgalar, yatıştırıcı sesler ve yararlı talimatlar bu annenin ağrısını yönetmesine yardım edebildi. Hasta yaklaşık iki saat boyunca sanal gerçeklikteydi ve sonuçta sağlıklı, başarılı bir doğum yapıldı.

Bir doğum söz konusu olduğunda, göz önüne alınması gereken en önemli faktörlerden biri odaklanmaktır. Annenin solunuma, ıkınmaya vs. odaklanabilmesi için hekimler ellerinden gelen her şeyi deniyorlar. Fakat tipik bir doğum odasında annenin odaklanabildiği tek şey acı olmaktadır. Ancak VR sayesinde bu odak olması gereken yöne doğru değiştirilebilir.

Anderson önümüzdeki yıllarda sanal gerçekliğin tıpta birçok alanda daha sıklıkla kullanılacağını düşünüyor.

  1. Benzer İçerikler