Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Artboard
Medikaynak Rxmediapharma

Clostridium difficile adı verilen bir bakteri, antibiyotiklere karşı inanılmaz direnci nedeniyle süperbakteri olarak bilinir; bu, dış protein kabuğunun zırh benzeri bir yapıya sahip olmasından kaynaklanabilir. Bu kaplama bakteriyi ilaçlardan ve bağışıklık sisteminin savunmasından koruyabilmektedir. İngiltere, Newcastle Üniversitesi'nden Paula Salgado Antibiyotikler ve bağışıklık sistemi moleküllerinin hücrelere girmesini önleyecek çok dar açıklıklarla çok sıkı bir şekilde bir araya gelen bu zırh, zincirler gibi sıralı fakat ayarlanabilir, güçlü ama esnek bir kafes içinde düzenlenmiş proteinlerden oluşuyor. C. difficile sağlıklı insanlarda az miktarda bulunur, ancak yatan hastalarda antibiyotik tedavisi bağırsaktaki bakteri dengesini bozarak antibiyotiğe dirençli bakterinin aşırı büyümesini ve enfeksiyonlara neden olmasını sağlayabilir.'' demiştir.

Bakteri tarafından salınan toksinler bağırsağa hasar veren iltihaplanmaya ve ardından ölümcül de olabilen ishale neden olabilmektedir. Enfeksiyon genellikle orijinal antibiyotik tedavisini durdurarak ve bakteriye karşı etkili olan bir antibiyotik tedavisine geçerek tedavi edilmektedir. Ancak bakteriler antibiyotiklere direnmek için sürekli gelişirler, bu nedenle yeni yöntemlere ihtiyaç vardır. Şimdiye kadar, yeni tedaviler arayışı, C. difficile'nin S-katmanı adı verilen koruyucu katının anlaşılmaması yüzünden sınırlıydı. "Çalışmamız, S katmanını daha iyi anlayarak C.difficile'ye dirençli antibiyotik ve bağışıklık sistemine yardımcı olmanın ilk adımı demiştir Salgado.

Ekip atomik düzeyde S katman yapısının yüksek çözünürlüklü görüntülerini aldı ve kaplamanın, bakteri hücresini saran ve hücre duvarına tutturulan kompakt bir kafes oluşturmak üzere bir araya gelen iki proteinden oluştuğunu bulmuşlardır. Protein zırhtaki gözenekler, antimikrobiyal enzimler ve antibiyotikler de dahil daha büyük moleküllere izin vermeyecek kadar küçüktür ancak küçük moleküller ve iyonlar geçebilmektedir. Salgado, bunun büyük bir sürpriz olduğunu söylemektedir. "Besinlerin bakteri hücresinin içine girmesi ve toksinlerin dışarıya gönderilmesi gerektiği göz önüne alındığında, bunun bu kadar dar açıklıklarla nasıl gerçekleştiği şaşırtıcı." Araştırmacılar, S katmanının belirli bölgelerini hedeflemenin C. difficile'nin üstesinden gelmek için yeni yollar sunabileceğini öne sürüyorlar. İngiltere, Leeds Üniversitesi'nden Anthony Buckley, C. difficile enfeksiyonu, standart antibiyotik tedavisinden sonra kabul edilemeyecek kadar yüksek nüks oranları ile ilişkilidir. Bu çalışma, C. difficile'ye özgü yeni bir ilaç sınıfı için S katmanının makul bir hedef olduğunu vurgulamaktadır. demiştir.

Medikaynak Referanslar

Lanzoni-Mangutchi, P., Banerji, O., Wilson, J. et al. Structure and assembly of the S-layer in C. difficileNat Commun 13, 970 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-28196-w

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler