Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

ABD’deki North Carolina State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yeni bir yöntemle bakteri ve virüsleri inaktif hale getirmeyi başarmışlardır. Bu yeni yaklaşım ile, ilaca dirençli patojenlerin bulaşmasını azaltmaya yönelik yeni ürünlerin üretilmesinin yolu açılmıştır.

Superbugs olarak adlandırılan antibiyotiğe dirençli patojenlerin bulaşı, her yıl meydana gelen milyonlarca tıbbi vaka ile halk sağlığı için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bu enfeksiyonların çoğuna, yüzeyden bulaşan patojenler neden olmaktadır. Bu duruma çözüm bulmak adına araştırmacılar; pratik kullanıma uygun, toksik olmayan ve kendi kendini sterilize eden malzemeler geliştirmişlerdir.

Havadaki oksijeni biyosidal olan tekil oksijene dönüştürmek için görünür ışıktan enerji kullanan, ışığa duyarlılaşmayı sağlayan moleküllerin (photosensitizer) geliştirilmesi amacıyla birçok çalışma yapılmıştır. Bu yöntem sayesinde, virüs ve bakterilerin cidarlarında etkili bir şekilde delikler açmak mümkün olmuştur. Yönteme karşı herhangi bir direnç oluşmamıştır, ancak bu alandaki önceki çalışmaların büyük çoğunluğu, hastane gibi yerlerde günlük kullanım açısından pratik olmayan, selüloz gibi alt tabakalar kullanılarak yapılmıştır. Yapılan yeni çalışmada ise, bunun ötesine geçilmiştir.

Etkili ve Ucuz Bir Yöntem

Yeni yaklaşım, ışığa duyarlı hale getiren maddelerin, su geçirmez ve mekanik olarak esnek olan, hidrofobik, yarı kristalli elastomerlere dahil edilmesini ve bu maddelere oksijenin erişmesini de içermektedir. Dahası, ışığa duyarlı hale getiren bu maddelerin malzemedeki dağılımı, malzemenin yüzeyi çizilmiş veya aşınmış olsa bile, antimikrobiyal özelliklerini koruyacak şekilde yapılmıştır.

Laboratuvar testlerinde araştırmacılar, ışığa duyarlı bir şekilde gömülü polimerin, 60 dakika boyunca ışığa maruz kaldığında, beş bakteriyel suşun en az yüzde 99.89'unu ve iki virüsün yüzde 99.95'ini etkisiz hale getirildiğini gözlemlemişlerdir.

Araştırma ekibi bu malzemeleri ticari olarak temin edilebilir foto-hassaslaştırıcılar ve polimerler kullanarak nispeten basit bir süreçte yapabileceklerini de göstermişlerdir. Bu, toplu üretimin daha uygulanabilir ve daha ucuz olmasını sağlayacaktır.

Araştırma ekibine göre sınırlı tıbbi kaynaklara sahip bölgelerde hastalıkların yayılmasını sınırlandıran, kendi kendini sterilize edebilen ürünlerin geliştirilmesi oldukça önemlidir.

Medikaynak Referanslar

Peddinti B, et al. Photodynamic Polymers as Comprehensive Anti-Infective Materials: Staying Ahead of a Growing Global Threat. ACS Applied Materials & Interfaces, 2018; 10 (31): 25955 DOI: 10.1021/acsami.8b09139

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler