Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yeni bir çalışma, yeni kanser tedavilerinde kullanılan tasarlanmış bağışıklık hücrelerinin, bir hastanın kendi bağışıklık sisteminin tümörlerle savaşmasına olanak vermek için fiziksel engellerin üstesinden nasıl gelebileceğini gösteriyor. Araştırma, gelecekte dünya çapında milyonlarca insan için kanser tedavileri geliştirebilir.

Twin Cities Üniversitesi'ndeki mühendislik ve tıp araştırmacıları tarafından yürütülen çığır açan bir araştırma, yeni kanser tedavilerinde kullanılan tasarlanmış bağışıklık hücrelerinin, bir hastanın kendi bağışıklık sisteminin tümörlerle savaşmasına izin vermek için fiziksel engelleri nasıl aşabileceğini gösteriyor. Araştırma, gelecekte dünya çapında milyonlarca insan için kanser tedavilerini iyileştirebilir. Çalışma Nature Research tarafından hakemli, açık erişimli bilimsel dergi Nature Communications dergisinde yayınlandı.

İmmünoterapi, kimyasallar veya radyasyon yerine hastanın kendi bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasına yardımcı olan bir kanser tedavisi türüdür. T hücreleri, bağışıklık sistemi için kilit öneme sahip bir tür beyaz kan hücresidir. Sitotoksik T hücreleri, hedeflenen istilacı hücreleri arayıp bulan ve yok eden askerler gibidir.

Kan veya kan üreten organlardaki bazı kanser türleri için immünoterapinin kullanılmasında başarı sağlanmış olsa da, solid tümörlerde T hücresinin işi çok daha zordur.

Minnesota Üniversitesi Bilim ve Mühendislik Koleji’inde biyomedikal mühendisi ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Doçent Paolo Provenzano, "Tümör bir tür engeller silsilesi gibi ve T hücresi kanser hücrelerine ulaşmak için onların arasından geçmek zorunda." dedi. "Bu T hücreleri tümörlere giriyor, ancak iyi hareket edemiyorlar ve enerjileri bitip tükenmeden önce ulaşmaları gereken yere gidemiyorlar."

Türünün ilk örneği olan bu çalışmada, araştırıcılar, T hücre mühendisliği yapmak ve hücreleri mekanik olarak optimize etmek veya engelleri aşmak için onları daha "uygun" hale getirmek için mühendislik tasarım kriterleri geliştirmek için çalışıyorlar. Bu bağışıklık hücresi taraması kanser hücrelerini tanır ve ulaşırsa, tümörü yok edebilirler. Fibröz kütleli bir tümörde, tümörün sertliği, bağışıklık hücrelerinin sanki bataklıkta koşuyormuşçasına yaklaşık iki kat yavaşlamasına neden olur

Minnesota Üniversitesi Masonic Cancer Center’dan araştırıcı Provenzano, "Bu çalışma, bu T hücrelerini daha etkili kanser savaşçıları yapmak için ayarlayabileceğimiz bazı yapısal ve sinyal öğelerini belirlediğimiz ilk yayınımızdır" dedi. "Bir tümör içindeki her 'engel rotası' biraz farklıdır, ancak bazı benzerlikler vardır. Bu bağışıklık hücrelerini tasarladıktan sonra, önlerine ne tür engeller çıkarsa çıksın tümörden neredeyse iki kat daha hızlı hareket ettiklerini bulduk."

Yazarlar sitotoksik T hücrelerini tasarlamak amacıyla, T hücrelerinin DNA'sını değiştirmek için gelişmiş gen düzenleme teknolojilerini (aynı zamanda genom düzenleme olarak da adlandırılır) kullandılar, böylece T hücreleri tümör engellerini daha iyi aşabilecek hale geldi. Nihai hedef, kanser hücrelerini yavaşlatmak ve tasarlanmış bağışıklık hücrelerini hızlandırmaktır. Araştırmacılar, farklı türdeki engelleri aşmada iyi olan hücreler yaratmak için çalışıyorlar. Bu hücreler birbirine karıştırıldığında amaç, bağışıklık hücresi gruplarının kanser hücrelerine ulaşmak için farklı türdeki tüm engelleri aşmasıdır.

Provenzano, sonraki adımların, bağışıklık hücrelerinin ve kanser hücrelerinin nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamak için hücrelerin mekanik özelliklerini incelemeye devam etmek olduğunu söyledi. Araştırmacılar şu anda kemirgenlerde tasarlanmış bağışıklık hücreleri üzerinde çalışıyorlar ve gelecekte insanlarda klinik çalışmalar planlıyorlar. İlk araştırmalar pankreas kanserine odaklanmış olsa da Provenzano, geliştirdikleri tekniklerin birçok kanser türünde kullanılabileceğini söyledi.

Provenzano, "Kanserle savaşmak için bir hücre mühendisliği yaklaşımı kullanmak nispeten yeni bir alandır." Dedi. "Geniş bir kanser yelpazesi için uygulamalarla çok kişiselleştirilmiş bir yaklaşıma izin veriyor. Kendi bedenlerimizin kanserle nasıl savaşabileceğini belirlemek için yeni bir araştırma hattını genişlettiğimizi düşünüyoruz. Bunun gelecekte büyük bir etkisi olabilir."

Medikaynak Referanslar

Erdem D. Tabdanov, Nelson J. Rodríguez-Merced, Alexander X. Cartagena-Rivera, Vikram V. Puram,Mackenzie K. Callaway, Ethan A. Ensminger, Emily J. Pomeroy, Kenta Yamamoto, Walker S. Lahr, Beau R.Webber, Branden S. Moriarity, Alexander S. Zhovmer, Paolo P. Provenzano. Engineering T cells to enhance 3D migration through structurally and mechanically complex tumor microenvironments. Nature Communications, 2021; 12 (1) DOI: 10.1038/s41467-021-22985-5

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler