Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Amerikan gençliğinde giderek popülerleşen elektronik sigaraların, potansiyel olarak daha tehlikeli olan aromalandırılmış tütün ürünlerinin kullanımındaki artışla ilişkilendirilebileceğini ortaya atan bir çalışma yayınlanmıştır.

Genelde tütün kullanımı, Amerikadaki orta öğrenim ve lise öğrencileri arasında azalmaktadır. Herhangi bir tütün ürününü kullanan öğrencilerin oranı 2014 yılında %17.3'ten 2017'de %13.6'ya düşmüştür.Ancak aromalı ürünler için tablo farklı görünmektedir. Tütün kullanan gençlerin arasında, aromalı ürün kullanma oranı 2014 yılında %69,4'ten 2016'da %57,7'ye düşerken, 2017'de %63,6'ya yükselmiştir.

Konu ile ilgili Omaha'daki Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Hongying Dai, "Diğer tütün ürünlerindeki kötü tat nedeniyle kullanımı azaldıkça aromalı e-sigara kullanımı artmaya devam etti." sözlerini sarf etti.

Dai, e-postayla yaptığı açıklamada, "Hiçbir tür tütün kullanımı gençler için güvenli değildir." dedi.

Günümüzde büyük ABD tütün şirketlerinin hepsi e-sigara geliştirmektedir. Pille çalışan bu aletler içerisinde bulunan sıvı nikotin ve tat vericileri, kullanıcıların soluduklarını bir buhara dönüştüren bir ısıtma sistemine sahiptir. Aromaların birçoğunun solunması güvenli kabul edilirken, bazı eski araştırmalar bu kimyasallardan çıkan buharı solumanın akciğerlere, damarlara ve kalbe zarar verebileceğini öne sürüyor. E-sıvılar nikotin içermediğinde bile, buharlar solunduğunda ciğerler hala tatlandırıcı kimyasallara maruz kalıyor.

Durumun araştırılması için yürütülen Ulusal Gençlik Tütün Araştırması'na 2014-2017 yılları arasında 78.265 katılımcı dahil edildi. Çalışma süresince gençlerin içtiği mentollü sigara kullanım oranlarında herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte nargile, puro ve çiğneme tütünü gibi diğer aromalandırılmış ürünlerin popülerliği azalırken aromalı e-sigara kullanımı belirgin artış gösterdi. Bu durum ile ilgili Dai, "Bu nedenle, 2016'dan 2017'ye, aromalı tütün kullanımı oranındaki artış, e-sigaralarda lezzet kullanımının artmasından kaynaklanmaktadır." dedi.

Araştırma, elektronik sigara kullanımının veya aromalandırılmamış tütün kullanımının ergenlik döneminde veya yaşamlarının daha sonraki dönemlerinde sağlığı doğrudan etkileyip etkilemediğine bakmamakla birlikte önemli bir soruya; elektronik sigaraların normal sigara içenlerin sigara alışkanlıklarını terketmelerine veya en baştan başlamalarının engellenmesine yardımcı olup olmadığı konusuna da açıklık getirmiyor. Yine de, New York'taki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bu çalışmaya katılmamış bir araştırmacı olan İrfan Rahman’ın bu çalışmayla ilgili yorumu, elektronik sigara kullanımının gençler ve ergenler arasında giderek daha popüler hale geldiğini gösteren kanıtlar ortaya koyduğu yönünde. Rahman, "Aromalı tütün ürünlerinin (örneğin e-sigara ve aromalı sıvılarının) kullanımının arttığını zaten biliyorduk," şeklinde konuştu ve bu aromalı tütün kullanımıyla belirli sağlık sorunları arasında doğrudan ilişki kuran çalışmalar ortaya çıktıkça, yükselen bu oranların biraz düşmesinin muhtemel olduğunu sözlerine ekledi.

Rahman, özellikle pazarda önemli bir paya sahip olan bir e-sigara markasının, 2017 yılında mango ve salatalık gibi gençler arasında popüler olan bir dizi lezzetle, aromalı tütün kullanımının patlamasına neden olduğuna vurgu yaptı.

Honolulu'daki Hawaii Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi'nden, araştırmaya katılmamış başka bir araştırmacı olan Thomas Wills de; E-sigara kullanımının nedenleri üzerine yapılan araştırmalar göstermiştir ki, ilgi çekici tatlardaki bu ürünler gençler arasında e-sigara kullanımının artmasında önemli bir etkendir ve tütün ürünleri pazarlamasına daha fazla maruz kalmak da bu ürünlerin kullanımını arttırmaktadır." dedi.

Wills e-posta ile yaptığı açıklamayı, "Yeni nesil e-sigaraların yeni bir nikotin bağımlılığı salgınını başlatıp başlatmayacağını görmek muhtemelen bir kaç yılı alacaktır." sözleri ile tamamladı.

Medikaynak Referanslar

Changes in Flavored Tobacco Product Use Among Current Youth Tobacco Users in the United States, 2014-2017 Hongying Dai, PhD1 JAMA Pediatr. 2019;173(3):282-284. doi:10.1001/jamapediatrics.2018.4595

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler