
Bir arpacık bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklansa da, stres ve artan enfeksiyon riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır. Bu durum, stresli olduğunuzda arpacıkların neden daha yaygın göründüğünü açıklamaya yardımcı olabilir.
Arpacık Nedir?
Arpacık, göz kapağının kenarında veya içinde oluşan ağrılı, kırmızı yumrulardır. Bir arpacık genellikle irinle doludur ve büyük bir sivilceye benzer. Bunlar tipik olarak üst veya alt göz kapağının dışında oluşur. Bazen göz kapağının içinde de oluşabilirler. Klinik olarak hordeolum olarak bilinen arpacık, göz kapağınızda yağ üreten bir bez enfekte olduğunda oluşur. Bu yağ üreten bezler oldukça önemlidir çünkü gözlerin yağlanmasına ve korunmasına yardımcı olurlar. Ek olarak, stafilokoklar genellikle bir arpacığa neden olan bakterilerdir. Eğer bakteriler ellerinizdeyse ve siz de gözlerinizi ovalarsanız o an göz kapağınızla temas edebilirler. Bakteriler ayrıca kontakt lenslerinize, gözünüze veya göz kapaklarınıza temas eden diğer ürünlere bulaşırsa enfeksiyona neden olabilir.
Arpacık Oluşumuna Stres Neden Olabilir Mi?
Şu anda, stres ve arpacık arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte, gözünüzde sık sık arpacık oluşuyorsa bu durumun stres veya yetersiz uyku dönemiyle bağlantılı olduğu düşünülür ve genellikle başka bir neden aranmaz. Bazı göz doktorları (göz uzmanları) da bu durumu destekleyici şekilde yetersiz uyku ve stresin arpacık riskini artırdığını bildirmektedir. Bunun açıklaması olarak, stresin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bunun sonucunda da vücudun enfeksiyonlara karşı daha hassas hale geldiği söylenebilir.
Stresin bir başka yan etkisi de genellikle uyku düzeni bozmasıdır. Araştırmalar, iyi uyunmadığı takdirde bu durumun bağışıklığın azalmasına neden olduğunu göstermektedir. Yeterince uyunmadığında, özellikle vücuttaki T hücrelerinin enfeksiyonla savaşma yeteneği bu durumdan etkilenebilmektedir. Ayrıca, yorgun olunduğunda, göz hijyeni alışkanlıklarına uyma olasılığı da daha düşük olabilmektedir. Örneğin, yatmadan önce göz makyajı düzgün bir şekilde çıkartılmayabilir veya gözlere dokunmadan önce ellerin yıkanması unutulabilir.
Arpacık Nasıl Önlenir?
Arpacık oluşumu tamamen önlenemese de belli başlı önerilere dikkat etmek gerekir. Örneğin, gözlere dokunulmadan önce eller ılık suyla iyice yıkanmalı, sadece iyice dezenfekte edilmiş kontakt lens kullanılmalı, her gece yaklaşık 7-8 saat uyunmalı, sık sık yastık kılıfı değiştirilmeli; meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri gibi tekniklerle stres yönetimi üzerinde çalışılmalı, eski veya süresi dolmuş kozmetik ürünleri kullanılmamalı, kozmetik ürünleri başkalarıyla paylaşılmamalı ve uyumadan önce göz makyajı temizlenmelidir.
Sonuç olarak, göz kapağındaki yağ üreten bez, bakteri ile enfekte olduğunda arpacık meydana gelebilir. Stresin arpacıklara neden olabileceğini kanıtlayan klinik kanıtlar olmasa da, araştırmalar stres yüzünden vücuttaki bağışıklığın azalması neticesinde arpacığın oluşmasında bir etmen olarak görülmektedir. Arpacık oluşumunun önlenmesi için, yeterli uyku, egzersiz, meditasyon veya yoga ile stres kontrol altında tutulmaya çalışılabilir. Ayrıca, gözlere ellerle dokunmaktan olabildiğince kaçınılmalı ve iyi göz hijyeni alışkanlıkları düzenli şekilde uygulanmalıdır.
Is There a Connection Between Styes and Stress? Healthline Magazine, published on January 15, 2020
+ Tüm Referansları Göster