
Kısa süre önce, pazar araştırma şirketi Nilsen, COVID-19 salgınının başlamasından bu yana şirket dışı alkol satışının ülke çapında arttığını gösteren bir anket yayınladı. Anlaşılabilir olsa da, araştırmacılar bu yükselen trendin sonuçlarını çoktan anlamlandırmaya başladılar.
JAMA Network Open hones'da alkole bağlı bilinç kaybı ve genel alkol tüketimi ile demans riski arasındaki ilişki üzerine yeni bulgular bildirildi. Yeni çalışmanın yazarları, ilgili tüm faktörleri ortaya çıkarmak için İngiltere, Fransa, İsveç ve Finlandiya'dan katılımcılardan oluşan devasa bir çalışma havuzu kullandı.
96.000'den fazla katılımcı, bir noktada aşırı alkol tüketimi nedeniyle bilinç kaybı yaşadıklarını ve geçen yıl da yaklaşık 10.000 kişi bunu yaşadığını söyledi. "131415 yetişkinin katıldığı bu çok noktalı çalışmada, orta dereceye kıyasla ağır alkol tüketimi 1,2 kat daha fazla demans riski ile ilişkilendirildi. Yazarlar, haftalık genel tüketimlerine bakılmaksızın, alkol tüketimine bağlı olarak bilincini yitirdiklerini bildirenler, bilincini kaybetmemiş ve orta derecede içici olanlara kıyasla 2 kat daha fazla demans riskine sahipti diye yazdı. Demans için bir risk faktörü olarak alkol tüketimine ilişkin kanıtlar, genellikle genel tüketimle ilgilidir. Alkole bağlı bilinç kaybının rolü belirsizdir."
Haftalık ağır alkol tüketimi, gelecekteki bunama riskinin artmasıyla ilişkili midir?
Kısa cevap evet ancak analizde dikkate alınması gereken birkaç nokta var. Başlangıç olarak, bu yeni rapor (ve onu bilgilendiren raporlar) alkolün tüketilme süresini hesaba katmıyor. Başka bir deyişle, aşırı alkol tüketimi haftalık, günlük ve hatta aylık alımla işaretlenebilir. Her halükarda, daha önce yayınlanan araştırmaların bir incelemesi, alkole bağlı bilinç kaybının, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bunama gelişme riskini iki katına çıkardığını göstermektedir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, alkolün nörotoksik etkileri konusunda üç parametreye göre uyarıda bulunur: Haddinden fazla içme, aşırı içki içme, içki alışkanlığı ve hamile kadınlar veya 21 yaşından küçük kişiler tarafından her türlü içki.
Yazarlar, "Etanol nörotoksiktir, doğrudan nöronlara ulaşmak için kan-beyin bariyerini aşar ve yüksek konsantrasyonlarda ve metabolit asetaldehitiyle beyin hasarına yol açan patolojik süreçleri başlatabilir" diye devam etti. "Nörotoksik hakaretler, beyni aşırı uyaran ve beyin hücrelerine zarar veren veya onları öldüren aşırı N-metil-d-aspartat reseptör aktivitesi yoluyla eksitotoksik etkilere neden olan büyük miktarlarda glutamat salınımından kaynaklanıyor olabilir."
Aşırı alkol tüketimi, kadınlar için tek bir olay sırasında özellikle dört veya daha fazla içkiyi belirtirken, erkekler için değer beşe yakındır. Kadınlar için alkol alışkanlığı, haftada sekiz veya daha fazla içki tüketmek olarak tanımlanır ve erkekler için bu değer, haftada 15 veya daha fazla içki olarak hesaplanır. Alkoliklerin, orta derecede içenlere kıyasla yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde demans geliştirme olasılığı yaklaşık 1,2 kat daha yüksektir.
Londra Universitesi Koleji'nden Mika Kivimaki bir basın bülteninde, "Kısa sürede yüksek miktarda alkol tüketimi, kanda nörotoksik alkol seviyelerine yol açabilir ancak bu tür olaylar ortalama tüketim seviyelerine tam olarak yansımaz" dedi. "Bu nedenle, hem ağır hem de orta düzeyde genel tüketim, bilinç kaybı gibi akut merkezi sinir sistemi etkilerine yol açan aşırı içme olaylarıyla birleştirilebilir."
Son 12 ayda "kör-sarhoş olanlar arasında tüm nedenlere bağlı bunama riski çarpıcı biçimde daha yüksekti. Bunlar ayrıca erken başlangıçlı bunama, geç başlangıçlı bunama ve Alzheimer hastalığı riskini ikiye katladı. Bu sonuç, yazarlar cinsiyet ve yaş için kontrol ettikten sonra bile tutarlı görünmektedir. Yazarlar, "Bu çalışmanın bulguları, alkole bağlı bilinç kaybının, hem ağır hem de orta derecede içiciler arasında demans için uzun vadeli bir risk faktörü olduğunu öne sürüyor." sonucuna vardılar.
CW Headley, https://www.theladders.com/career-advice/if-you-have-this-many-drinks-per-week-it-could-double-the-risk-of-dementia
+ Tüm Referansları Göster