
Yeni bir çalışma, fazla aşırı işlenmiş gıdalar tüketen 3 ila 5 yaşlarındaki çocukların bu gıdalardan daha az tüketen çocuklara kıyasla daha zayıf lokomotor becerilere sahip olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca daha fazla işlenmiş gıdal tüketen 12 ila 15 yaşlarındakilerde daha düşük kardiyovasküler zindelik ortaya koyulmuştur.
Araştırmacılar, çocukluğun farklı aşamalarında fiziksel zindelik ve aşırı işlenmiş gıdalar arasındaki ilişkiyi incelemek için, Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi Araştırması (NHANES) Ulusal Genç Zindelik Anketinden elde edilen verileri analiz etmişlerdir. Bu çalışmada aşırı işlenmiş gıdalar; paketlenmiş atıştırmalıklar, kahvaltılık gevrekler, şekerlemeler, soda, tatlı içecekler ve yoğurt, konserve çorbalar ile pizza, sosisli, burger ve piliç nugetleri olarak sınıflandırılmıştır. Bu 2012 araştırması 3 ila 15 yaşlarındaki 1500’den fazla ABD’li çocuk için fiziksel aktivite, zindelik seviyesi ve gıda alımı konusundaki verileri toplamak için görüşmeleri ve zindelik testlerini kullanmıştır. Aşırı işlenmiş gıdalar gıda işleme seviyesine göre gıda ve içecekleri sınıflandıran NOVA kullanılarak tanımlanmıştır.
Çalışma çocuklarda aşırı işlenmiş gıdalar ile fiziksel zindelik düşüklüğü arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu çalışma çocuklarda bu gıdaların tüketimi ile daha düşük fiziksel zindelik arasında bir bağlantı olduğunu gösteren ilk çalışmalardandır.
5 yaş ve altı çocuklar için, araştırmacılar fiziksel zindeliğin bir ölçümü olarak lokomotor gelişimi kullanmışlardır. Analize göre en düşük lokomotor gelişim skorlarına sahip çocuklar en yüksek lokomotor gelişim skorlarına sahip çocuklara nazaran günlük 273 kalori daha fazla aşırı işlenmiş gıda tüketmektedir.
Daha büyük çocuklarda bir fiziksel zindelik ölçümü olarak kardiyovasküler zindelik kullanılmıştır. Araştırma göstermiştir ki iyi kardiyovasküler zindelik sahibi genç ve küçük çocuklar günlük 226 kalori daha az aşırı işlenmiş gıda tüketmektedir.
Çalışma sağlıklı atıştırmalık ve öğünleri hazırlamanın önemini ortaya koymaktadır.
Sağlıklı beslenme ve egzersiz davranışları çok genç yaşta oluşmaktadır. Bulgulara göre yetişkinlikte kardiyovasküler sağlık risklerini düşürmeye yardımcı olmak amacıyla aşırı işlenmiş gıda alımını düşürmek için maliyet etkin yöntemler hakkında ailelerin eğitilmesi gerekmektedir.