
Yapılan yeni çalışmalar ile, dünya çapında seyahat eden insanlarda görülen ishalin ana nedenlerine karşı ilk kez bir aşı geliştirilmesi hedeflenmektedir. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir araştırma, bu yönde önemli bir mesafe kat edilmesini sağlacak sonuçlar vermiştir.
Araştırma ekibi, çalışmanın yeni bir aşı geliştirmeye yönelik kullandığı üçü bir arada yaklaşımının gelişmekte olan ülkelerde çok sayıda hayat kurtaracağını düşünmektedir. 'Üçü bir arada' ifadesi, üç patojene karşı tek bir aşıyı ifade etmektedir. Bu üç patojenin, her yıl beş yaşından küçük 100.000'den fazla çocuğun ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir.
Yayınlanan makalede konjugat aşı tarif edilmektedir. Aşıda kullanılan içerik, patojenik E. coli proteinlerini Shigella ve Campylobacter jejuni'nin şekerleriyle bir araya getirmektedir. Bu üç bakteri, küresel olarak bakteriyel ishalin başlıca nedenleridir. Fareler ile yapılan testlerde, aşı, üç patojenin hepsine karşı bağışıklık sağlamıştır.
Fare Çalışması Başarılı, Sıra İnsan Çalışmalarında
Bu patojenlerden herhangi birine karşı lisanslı bir aşı bulunmamaktadır. Araştırmacıların 2009 yılında Campylobacter'e karşı tek başına geliştirdiği şeker bazlı bir aşının ise şu anda insan çalışmaları devam etmesine rağmen, potansiyel olarak piyasaya çıkması için on yıl gibi bir süre öngörülmektedir. Yeni bir aşıyı test etmek ve piyasaya sürmek için on yıllar gerekse de, bu yeni üçlü yaklaşımın nihayetinde daha önceki tek hedef aşıdan daha üstün olacağı düşünülmektedir.
Araştırmacılar, aşıdaki optimum protein ve şeker miktarını belirlemek ve aşıyı daha verimli hale getirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmaların başarıyla sonuçlanması durumunda, hem seyahat eden insanlarda sıklıkla görülen hem de gelişmekte olan ülkelerde çok sayıda ölüme yol açabilen önemli bakteriyel diyare patojenlerine karşı aktif bir savunma sağlanması beklenmektedir.
Laird RM, et al. Evaluation of a conjugate vaccine platform against enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC), Campylobacter jejuni and Shigella. Vaccine, 2018; DOI: 10.1016/j.vaccine.2018.09.052
+ Tüm Referansları Göster