
Hollandalı bilim insanlarının son araştırmalarında bulmuş oldukları veriye göre yediğiniz ve içtiğiniz her şey intestinal bakterilerinizi etkilerken, bu sayede sağlığınız üzerinde etkisi de belirgin oluyor. Çalışma geçtiğimiz günlerde Science dergisinde yayınlandı.
Çalışma dahilinde Kuzey Hollanda’da yaşayan 165.000 insanın sağlık durumlarının izlendiği LifeLines programı dahilinde 1100’den daha fazla sayıda insandan gaita örneği toplandı. Bu örneklerde bağırsaklarda yaşayan DNA ve diğer organizmaların DNA’ları analiz edildi. Gaita örneklerine ek olarak katılımcıların diyetleri, ilaç kullanımları ve sağlık durumları hakkında da bilgi toplandı.
Bu çalışmanın özelliği daha önce yapılmış olan çalışmalarda belirli bir hastalığa sahip kişiler incelenirken, bu çalışmada ise normal insanların izlenmiş olması. Ayrıca çalışmada geniş bir hasta popülasyonu alınmış olması ve bağırsakların detaylı incelenmiş olması da çalışmayı özel kılan diğer faktörler. Çalışmada DNA’nın belirli bir kısmı değil tüm bakteriyel DNA tipleri haritalandırılarak bakteri tipleri hakkında çok daha ayrıntılı bilgilere ulaşıldı.
Çalışmanın sonucunda diyete bağlı 60 faktörün ve kullanılan 19 farklı ilacın bağırsak mikrobiomu üzerinde etkisi olduğu tespit edildi. Örneğin kişiler düzenli olarak yoğurt, ayran, kahve ya da şarap tüketiyorsa mikrobiomun zenginliği artarken yağlı süt ve yüksek kalorili diyet ile bu çeşitlilik azalıyor. Antiasidler, metformin ve antibiyotiklerin de mikrobiom çeşitliliği üzerinde etkili olduğu tespit edildi.
Araştırmacılar bu çalışmanın sonuçlarını yorumlarken hastalıkların oluşumunda değiştiremeyeceğimiz faktörler olan genler ve yaş gibi faktörlerin yanı sıra günlük diyetinizi veya ilaç alımınızı adapte ederek mikrobiomunuzu çeşitlendirebileceğimizi, bunun nasıl bir etkisi olduğu tam olarak aydınlatılınca da sağlığımız üzerindeki etkilerini net olarak görebileceğimizi belirttiler.
Zhernakova A et al. Population-based metagenomics analysis reveals markers for gut microbiome composition and diversity. Science, 2016; 352 (6285): 565 DOI: 10.1126/science.aad3369
+ Tüm Referansları Göster