Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Text Box

Çalışma yazarları, önceki araştırmaların bağırsak mikrobiyomunun bağırsak-beyin ekseni aracılığıyla ruh halini ve davranışı etkileyebileceğini gösterdiğini söyledi. Bağırsak-beyin ekseni, vücudun bağışıklık sistemini, hormonları ve stres tepkisini etkiler.

Araştırmacılar, meditasyonun depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı, travmatik stres ve yeme bozuklukları ile kronik ağrı gibi zihinsel sağlık bozukluklarının tedavisinde giderek daha fazla kullanıldığına dikkat çekti.

Meditasyon Çalışması Nasıl Yapıldı?

Araştırmacılar, çalışmanın örnekleminin küçük olduğunu çünkü Tibetli rahiplerin uzak bir coğrafi bölgede yaşadıklarını söylüyor. Bu çalışmadaki keşişler meditasyonlarını 3 - 30 yıl boyunca günde en az 2 saat uygulamışlardır. 37 rahip ve 19 kontrol kişisinden kan ve dışkı analizi yapılmıştır.

Analizler iki grup arasında bağırsak mikrobiyomunda önemli farklar olduğunu ortaya çıkardı. Bağırsak mikrobiyomunda beklendiği gibi her iki grupta da Bacteroidetes ve Firmicutes türleri baskındı. Bununla birlikte, keşişlerin dışkı örneklerinde Bacteroidetes önemli ölçüde daha fazlaydı (%29'a karşılık %4).

Araştırmacılar, meditasyon grubundaki artmış bakterilerin zihin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini ileri sürüyor. Ekip daha sonra mikropların hangi kimyasal süreçleri etkilediğini tahmin etmek için gelişmiş bir analitik teknik uyguladı. Bu, meditasyon yapanlarda metabolizmaya ek olarak birkaç koruyucu antiinflamatuvar yolun da aktifleştiğini gösterdi. Ayrıca meditasyon grubunda total kolesterol ve apolipoprotein B gibi yüksek kardiyovasküler risk ile ilişkili değerler kontrol grubuna göre önemli ölçüde düşüktü.

Vücuttaki Mikroorganizmaların Dengesi

Uzmanlar, insan vücudu ile içinde yaşayan mikroorganizmalar arasında çok önemli bir ilişki olduğunu söylüyor. Mikrobiyomun insan beyninin ve mikroglia hücrelerinin gelişiminde ve işleyişinde çok önemli bir rol oynadığı biliniyor.

Meditasyonun Yararları

Nöropsikiyatrist Dr. Teresa Poprawski: "Meditasyonun, stresin biyolojik göstergeleri olan kortizol, epinefrin ve norepinefrin düzeylerini azalttığı bulundu. Ayrıca telomer bütünlüğünü artırarak ve belirli inflamasyon göstergelerini azaltarak yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir. Meditasyon özellikle dikkat, duygu durum düzenleme ve kişisel farkındalık ile ilgili alanlarda olmak üzere beyin işlevi ve yapısında iyileşme ile bağlantılıdır." dedi.

Beslenme danışmanı Andi Rainville, çalışmanın meditasyonun bağırsak mikrobiyomunu olumlu yönde değiştirdiğini gösterdiğini söyledi. Rainville: "Çalışmalar, sekiz hafta boyunca düzenli olarak farkındalık meditasyon uygulaması yapanlar için Lactobacillus ve Faecalibacterium bakterilerinde artış olduğunu ortaya çıkardı. Bu bakteriler sindirim sistemi sağlığıyla ilişkili bakterilerdir. Meditasyon yardımıyla stresi azaltmanın bağırsak üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Meditasyonun bağırsak pH'ı üzerinde bir etkisi olabileceğini öne süren ön araştırmalar da var." diye ekledi.

Mikrobiyolog Dr. Justine Dee, başka bir faktörün meditasyon yapma olasılığı daha yüksek olan insanların diyeti olabileceğini söyledi. "Önceki bir çalışma, meditasyon yapan veganları meditasyon yapmayan omnivorlarla karşılaştırdı ve bu iki faktörün bağırsak mikrobiyomundaki farklılığa katkıda bulunduğunu gösterdi." dedi.

Gelecekte Araştırılması Gerekli

Çalışmanın yazarları, meditasyonun psikosomatik hastalığı önleme veya tedavi etmedeki rolünün daha fazla araştırmaya değer olduğunu öne sürerek, "Bu sonuçlar, uzun vadeli derin meditasyonun bağırsak mikrobiyomu üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabileceğini ve vücudun optimal bir sağlık durumunu sürdürmesini sağlayabileceğini gösteriyor." dedi.

Medikaynak Referanslar

Gut Health: How Deep Meditation Can Improve It, Healthline January 2023 

 

 

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler