
Yıllardır dünyadaki bilim adamları bağırsaklarımızda yaşayan mikroorganizmalara ait "görünmez dünya" ile sağlığımız ve ruh halimiz üzerindeki etkileri arasındaki karmaşık etkileşimleri anlamaya çalışmaktadır. Hatta son zamanlarda, California'daki bilim adamları, bağırsaktaki bakterilerin Parkinson Hastalığına neden olabilecek bir rol oynadığına dair kanıt buldular.
Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Zaragoza Üniversitesi'ndeki bilim adamları, bağırsakta bulunan mikrobiyotanın kritik bir dedektörü olan TLR2 olarak bilinen bir protein üzerinde bir çalışma yaptılar. Bu proteinin beyine mesaj taşıyan bir nörotransmitter olan ve bağırsakta da bulunarak bağırsak rutinlerini düzenleyen serotonin düzeyini düzenlediğini keşfettiler.
Araştırma ekibi, laboratuvarda bağırsak modelinde bulunan insan hücrelerinin, RNA ve proteinleri nasıl eksprese ettiğini incelediler. Bunun sonucunda TLR2'nin serotonin taşıyıcıyı kontrol ettiğini tespit ettiler. Sonrasında farelerde yapılan çalışmalarda aynı sonucu elde ettiklerini gördüler.
Hücre kültürlerinde gerçekleştirilen ve farelerde doğrulanan araştırma, mikrobiyotanın serotonin taşıyıcı aktivitesini modüle ederek insan fizyolojisine müdahale edebileceğine dair güçlü kanıtlar sağlıyor. Serotonin taşıyıcılar çok sayıdaki hastalık için bir hedeftir ve bağırsaklarımızda yaşayan mikrobiyotların bu taşıyıcılara müdahale edebileceği ve böylece serotonin seviyemizi kontrol ettiği görülmektedir. Bu bulgular, bağırsaklardaki mikroorganizmaların fizyolojimizi nasıl etkilediğini açıklamak konusunda yardımcı olabilir.
Exeter Tıp Fakültesi’nden baş araştırıcı Dr. Eva Latorre, yeni bulgunun hızla büyüyen bir araştırma alanının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olduğunu söyledi. "Bu çalışma ile, TLR2 proteininin depresyondan inflamatuvar barsak hastalığına kadar geniş bir yelpazede önemli olan serotonin kullanımını değiştirdiği sonucuna varıldı. Ancak tabi ki henüz yolun başındayız. Daha etkin tedavileri harekete geçirmeyi ummadan önce bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalarla vücudumuz arasındaki etkileşimi daha fazla anlamalıyız".
Bu çalışmanın bulgularına göre TLR2'nin nörolojik ve inflamatuar hastalıklarda önemli mekanizmalardan biri olan serotonin transportunu düzenlediği anlaşıldı. Daha araştırılması gereken çok şey olsa da, bu çalışma bağırsak ve beyin arasındaki bağlantı hakkındaki anlayışımızı geliştirebilir.
Latorre E et al. 'Intestinal serotonin transporter inhibition by Toll-like receptor 2 activation. A feedback modulation. PLOS ONE, 2016 DOI: 10.1371/journal.pone.0169303
+ Tüm Referansları Göster