
Bakterilere farklı bir yaklaşımla saldıran yeni bir antibiyotik grubu keşfeden araştırmacılar, bu ilacı antimikrobiyal dirençle mücadelede umut verici bir aday olarak görüyorlar ve bu buluştan dolayı yeni antibiyotikler geliştirebilmek konusunda oldukça umutlular. Yeni bulunan corbomycin adlı antibiyotik ve daha az bilinen komplestatin, bakteri hücresi duvarının işlevini bloke ederek bakterileri öldürmek için daha önce hiç görülmemiş bir yol izlemektedir. Araştırmacıların gerçekleştirdikleri bu keşif, toprakta bulunan bakteriler tarafından üretilen glikopeptidler adı verilen bir antibiyotik ailesinden geliyor. Araştırmacılar ayrıca bu yeni antibiyotiklerin farelerde birçok ciddi enfeksiyona neden olabilen ve ilaca karşı dirençli bir bakteri grubu olan Staphylococcus aureus'un neden olduğu enfeksiyonları engelleyebileceğini tespit ettiklerini açıkladılar. Bunun yanı sıra, bu araştırmadan elde edilen bulgular Nature dergisinde yayınlandı.
Bu araştırmayı gerçekleştiren araştırmacıların belirttiklerine göre bakteri hücrelerinin dışında, bu hücrelere şeklini veren ve onlar için güç kaynağı görevi gören bir duvarları var. Penisilin gibi antibiyotikler, duvarın inşa edilmesini önleyerek bakterileri öldürür, ancak yeni bulunan bu antibiyotikler tam tersini yaparak çalışır - duvarın parçalanmasını önleyerek hücrenin de bölünmesine engel olurlar. Bu hücrenin bölünmesi için çok önemlidir. Bir hücrenin büyümesi için bölünmesi ve genişlemesi gerekir. Duvarın bozulmasını tamamen engellerseniz, hücre, sanki bir hapishanede sıkışıp kalır ve genişleyemez veya büyüyemez.
Yeni Antibiyotik
Bilinen glikopeptid üyelerinin kökenine bakıldığında, araştırmacılar, bakterilere saldırmanın farklı bir yolunu gösteren bir antibiyotik olabilecekleri düşüncesi ile bilinen direnç mekanizmalarından yoksun olan bakterilerin genleri üzerinde incelemeler yaptılar. Bu antibiyotikleri oluşturan genlerin farklı olması durumunda, bakterileri öldürme biçimlerinin de farklı olduğunu varsaydılar. Araştırmacılar, hücre görüntüleme tekniklerini kullanarak, bu yeni antibiyotiklerin etki alanının bakteri duvarının olduğunu doğruladı. Araştırmacılar bu yaklaşımın diğer antibiyotiklere de uygulanabileceğini düşünüyor ve böyle bir uygulamanın farklı etki mekanizmalarına sahip yeni antibiyotikler keşfetmeye yardımcı olabileceğine inanıyorlar. Bu çalışmada tamamen yeni bir antibiyotik buldular, ancak o zamandan beri aynı grupta aynı yeni mekanizmaya sahip birkaç tane daha antibiyotik buldular. Araştırmacılar, yeni antibiyotikler bulabilmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu araştırma Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüsü ve Ontario Araştırma Fonu tarafından finanse edildi.
McMaster University. "Antibiotics discovered that kill bacteria in a new way." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 February 2020.