Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yeni bir çalışma, bağırsak mikroorganizmaları tarafından üretilen bir maddenin skleroderma hastalarında skar oluşumuna ve kan damarı hasarına yol açabileceğini öne sürüyor.
Bağırsak mikrobiyomu bağışıklığı düzenler ve skleroderma gibi otoimmün durumlarda bağırsak mikrobiyom değişiklikleri rol oynar. Bununla birlikte şimdiye kadar araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomundaki değişikliklerin sklerodermanın karakteristik özelliği olan fibrozis ve vasküler hasara nasıl katkıda bulunduğunu bilmiyordu.


Michigan Medicine araştırmacıları bağırsak mikrobiyomu tarafından üretilen trimetilamin N-oksit (TMAO) bileşiğinin sklerodermada fibrozis, inflamasyon ve vasküler hasarı tetikleyen hücresel süreçlerde değişikliklere nasıl neden olabileceğini araştırdı.


TMAO, et açısından zengin Batı tarzı diyette bol miktarda bulunan kolin ve karnitin gibi besin maddelerinin bağırsak tarafından metabolize edilmesinden sonra karaciğerde oluşur. iScience dergisinde yayınlanan sonuçlar, TMAO'nun hücreleri, fibrozis ve vasküler hasara yol açan miyofibroblastlar haline gelecek şekilde yeniden programlayabildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, skleroderma hastalarında FMO3 adı verilen TMAO oluşumundan sorumlu enzim yükselir.


Makalenin kıdemli yazarı ve Michigan Health Üniversitesi Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı John Varga, "Batı tarzı diyetini, bağırsak mikrobiyomunu ve sklerodermanın bazı yıkıcı etkilerini birbirine bağlayan yeni bir mekanizma ortaya çıkardık. Daha sonra fibrozu tedavi etmek için bağırsakta bu bileşiğin oluşumunu engelleyecek ilaçların veya sızma zeytinyağı gibi gıda ürünlerinin kullanılıp kullanılamayacağını inceleyeceğiz." dedi.

Medikaynak Referanslar

Michigan Medicine - University of Michigan. "How the western diet and gut bacteria can lead to scarring, vessel damage in scleroderma: The same metabolite is linked to cardiovascular and metabolic diseases.." ScienceDaily. ScienceDaily, 24 August 2022.

 www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220824103054.htm

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler