
Yapılan yeni bir çalışmada, bebekliğinde daha fazla enfeksiyona sahip kişilerin, yetişkinliklerinde hücresel yaşlanmaya ilişkin önemli bir belirteci barındırdıkları gösterildi. Bebekliklerinde daha fazla enfeksiyona sahip yetişkinlerin, kromozomların uçlarını "kapayan" DNA’nın koruyucu uzantılarının, bebekliklerinde daha sağlıklı olan yetişkinlere göre daha kısa olduğu bulundu.
Genlerimizi hasar veya uygun olmayan düzenlemeden koruyan kromozomların uçlarındaki uzun DNA uzantıları telomer olarak bilinir. Hücrelerin çoğunda, hücrenin bölünmesiyle her defasında telomerler kısalır, çok kısaldıklarında ise hücre bölünmeden çıkar ya da ölür. Bu durum telomer uzunluğunu bağışıklık sistemimizin hücreleri, özellikle kan dolaşımımızda dolaşan beyaz kan hücreleri için önemli kılar. Bir patojene karşı aktive edildiğinde, beyaz kan hücreleri enfeksiyöz istilacıya karşı savunma kuvvetini artırmak için hızlı hücre bölünmeleri turuna girerler.
Yapılan hayvan ve insan çalışmalarında, daha kısa telomerler, sonraki hayatta daha yüksek bir hastalık yükü ile ilişkili bulunmuştur. Bununla birlikte, insan hayatının erken dönemindeki olayların telomer uzunluğunu etkileyip etkileyemeyeceğine ilişkin az sayıda çalışma yapılmıştır.
Bir grup araştırmacı, Filipinler'deki Cebu Şehrinde, 1983-1984 yılları arasında doğan 3,000'den fazla bebeğin sağlığını izleyen, Cebu Uzunlamasına Sağlık ve Beslenme Araştırması'nı "Cebu Longitudinal Health and Nutrition Survey kullanarak bir çalışma yaptılar. Araştırmacılar, annelerden elde edilen, her iki ayda bir bebeklerinin sağlık ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin ayrıntılı verilerini topladılar. Anneler bebeklerinin ne sıklıkta ishal geçirdiğini ve enfeksiyon belirtileri olduğunu ve bebeklerini ne sıklıkta emzirdiklerini bildirdiler. Bebekler büyürken, araştırmacılar sonraki 20 yıl boyunca ek sağlık verilerini topladılar. 2005 yılında, 21-22 yaşında yetişkin haline gelen çocukların 1.776'sından kan örneği aldılar ve bu kan örneklerinden alınan hücrelerde telomer uzunluğunu ölçtüler. Yetişkin telomer uzunluğundaki verileri, bebekliklerindeki beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumlarıyla ilgili verilerle birleştirdiler.
Araştırmacılar, bebekliklerinde 6-12. aylar arasında daha fazla ishal görülen yetişkinliklerin, en kısa telomerlerine sahip olduklarını buldular. Araştırmacılar, o sırada Cebu Şehrindeki çevre ve halk sağlığı durumuna dayanarak, bu ishal vakalarının büyük bir olasılıkla enfeksiyonla ilişkili olduğunu düşündüler.
Araştırmacılar, yetişkinliklerinde daha kısa telomere sahip kişilerin, belki de doğduklarında da daha kısa telomere sahip olabileceklerini, böyle bile olsa, sonuçta 6-12 aylık dönemde enfeksiyonlara karşı daha hassas olduklarını belirttiler.
Dan T.A. Eisenberg, Judith B. Borja, M. Geoffrey Hayes, Christopher W. Kuzawa. Early life infection, but not breastfeeding, predicts adult blood telomere lengths in the Philippines. American Journal of Human Biology, 2017
+ Tüm Referansları Göster