
Beyin, travmatik bir olayı belirli bir duruma bağlayan "korku hafızasını" nasıl oluşturur? Riverside, California Üniversitesi'nden bir çift araştırmacı bu soruya cevap bulmuş olabilir. Araştırmacılar bir fare modeli kullanarak, korku hafızasının oluşumunun iki beyin alanı arasındaki sinir yollarının güçlendirilmesini içerdiğini göstermiştir ve bu sinir yolları belirli bir bağlama cevap veren, onu kodlayan hipokampus ve korku yanıtları da dahil olmak üzere savunma davranışını tetikleyen amigdaladır. Çalışma sonuçları Nature Communications'da ortaya çıkmaktadır. Moleküler, Hücre ve Sistem Biyolojisi Bölümü'nde yardımcı doçent ve çalışmanın başyazarı olan Jun-Hyeong Cho, korku belleğinin hipokampus ve amigdala arasındaki bağlantıları güçlendirerek oluştuğunu varsayılmış ancak deneysel kanıtların zayıf olduğunu belirtmiştir. Cho, çalışmalarının şimdi ilk kez bir bağlamla ilişkili korku hafızası oluşumunun hipokampus ve amigdala arasındaki bağlantıların güçlendirilmesini içerdiğini gösterdiğini ifade etmiştir. Cho'ya göre, bu bağlantıların zayıflaması korku hafızasını silebilir ve bu nedenle çalışmalarının, travma sonrası stres bozukluğu hastalarında uyumsuz korku anılarını bastırmak için terapötik stratejiler geliştirmeye yönelik görüşler de sağlıyor olabileceğini ifade etmiştir. Travma sonrası stres bozukluğu veya TSSB, ABD nüfusunun%7'sini etkilemektedir. Savaş, saldırı veya afet gibi travmatik bir olay yaşayan veya tanık olan kişilerde ortaya çıkabilecek bir psikiyatrik bozukluk olan TSSB etkilenen kişilerde aylarca hatta yıllarca günlük hayatta sorunlara neden olabilmektedir. Cho, beynimizin geçmiş travmatik deneyimlerimizden öğrenmemizi ve gelecekte bu tehlikeli durumlardan kaçınmamızı sağladığından, tehlikenin oldukça uyarlanabilir olduğunu öngören bir durumla ilişkili bir korku hafızası oluşturma yeteneğini açıklamıştır. Bununla birlikte, bu süreç aşırı genelleştirilmiş ve abartılı korku yanıtlarının kabuslar veya travmanın istenmeyen anıları, travma anılarını tetikleyen durumlardan kaçınma, artan reaksiyonlar, kaygı ve depresif ruh hali gibi TSSB'de düzensizdir.
Öğrenilmiş Korkunun Sinirsel Mekanizması
Cho, öğrenilmiş korkunun sinirsel mekanizmasının, görünüşte nötr bağlamlardan tehlikeyi tahmin etmesi gereken hayvanlar için muazzam bir hayatta kalma değerinin var olduğunu ifade etmiştir. Cho, belirli bir yerde bir trafik kazası geçirdiğimizi ve ciddi şekilde yaralandığımızı varsaydığımızda fiziksel yaralanmadan kurtulduktan sonra bile bu veya benzeri bir yerden korktuğumuzu çünkü beynimizin, bu çağrışımsal hafızasının bizi benzeri durumdan korkmamızı sağlayarak bu tür tehdit edici durumlardan kaçınmaya yönlendirdiğini belirtmiştir. Cho'ya göre, araba kazası sırasında, beyin, travmatik olay çevresinde, yerle ilgili görsel bilgiler, çarpışma sesi gibi işitsel bilgiler ve hasarlı araçlardan yanan maddelerin kokusu gibi bir dizi çok sensörlü durumu işler. Beyin daha sonra bu duyusal sinyalleri son derece soyut bir form olarak entegre eder ve travmatik olayı bağlamla ilişkilendiren bir hafıza oluşturur. Araştırmacılar ayrıca TSSB'de patolojik korku anılarını bastırmak için stratejiler geliştirmeyi planlamaktadırlar.
Woong Bin Kim, Jun-Hyeong Cho. Encoding of contextual fear memory in hippocampal–amygdala circuit. Nature Communications, 13 March 2020
+ Tüm Referansları Göster