
Beynimiz, doğru motor kontrolünü kolaylaştırmak için vücudunuzun haritasını çizer ve bu haritadaki bozukluklar motor fonksiyon kayıplarına neden olur. Bir yüzyıl boyunca, beden haritasının her türlü motor harekete uygulandığı düşünülmüş olsa da bilim adamları, gözleri ve elleri birlikte hareket ettirmek gibi farklı motor eylemleri gerçekleştirirken haritanın nasıl çalıştığını sorgulamaya başladılar.
Tohoku Üniversitesi Bilgi Bilimleri Enstitüsü'nden Profesör Kazumichi Matsumiya'nın yakın tarihli bir araştırma makalesi, vücudun motor sisteminin tercihine dayanan çoklu haritalara dayandığını ortaya 2022'de Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınladığı araştırması ile ortaya koydu.
Motor fonksiyon bozukluğu olan hastaların el ve ayaklarında beyinde hissedilen anormallikler vardır. Geleneksel rehabilitasyon fiziksel işlev bozukluklarını dikkate alır. Ancak nörolojik açıdan iyileşme görünür ve öznel değildir. Vücut haritamız konusunda daha fazlasını anlamak için Matsumiya, katılımcılara sağ ellerinin çeşitli kısımlarını sol el işaret parmaklarıyla işaret etmeleri ve aynı zamanda gözleriyle takip etmeleri talimatı verilen bir deney düzenledi. Böylece zihnin gözler için sağ el algısını ve sol el hareketlerini ölçebildi.
Göz ve sol el aynı noktalara işaret etse de işaretten gelen görüntüleme daha çarpıktı ve farklı bir vücut haritasının varlığını gösteriyordu. Matsumiya, bulgularının motor disfonksiyon için yeni tanı tekniklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmasını bekliyor. "Bugün, Japonya'nın nüfusu hızla yaşlanıyor, bu yüzden motor fonksiyon bozukluğu olan hasta sayısında belirgin bir artış yaşıyoruz. Hastaların bedenlerinin zihinleri tarafından nasıl algılandığının daha iyi anlaşılması, daha etkili bir rehabilitasyon tekniğinin oluşturulmasına yardımcı olacaktır." demiştir.
Kazumichi Matsumiya. Multiple representations of the body schema for the same body part. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2022; 119 (4): e2112318119 DOI:10.1073/pnas.2112318119
+ Tüm Referansları Göster