Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Meme kanseri günümüzde kadınlar arasında en yaygın olan kanser türlerinden biri. Tümör geliştikten sonra lenf sistemi veya kan damarları yoluyla yayılarak vücuda dağılabiliyor.

Kanser bilim enstitüsü tarafından finanse edilen çalışmanın sonucu bilim adımları açısından, kanser hücrelerinin damardan ayrılıp vücudun diğer dokularına yayılması ile kanser hücrelerinin etkileşiminin haritasını çıkarma şansı ve kan damarlarını oluşturan hücrelerle bilgi alışverişinin anlaşılabilmesi açısından çok önemli.

Araştırıcılar, bu araştırma ile meme kanserinin vücutta nasıl yayılacağını kontrol eden bir proteini tanımladılar.

Çalışmadaki bulgulara göre kanser hücreleri vücuda ilk yayıldığında kana karışarak damarların iç duvarına tutunuyor. Araştırmaya göre kanser hücreleri EPHA2 denilen bir reseptör proteini kullanarak damar dışına doğru kendilerine yol açıyor.

Kanser hücreleri damar duvarı ile ilk etkileşime girdiğinde EPHA2 aktive olarak kanser hücresinin damar içinde kalmasını sağlıyor, EPHA2 inaktive olduğunda ise kanser hücresi itiliyor ve yayılıyor.

Araştırmacılar bundan sonraki hedeflerinin bu reseptörü açık tutarak kanser hücresinin yayılımına engel olmak olduğunu belirttiler, böylece meme kanseri yayılmayacak ve tedavi çok daha basit olacak. Kanser Araştırma Enstitüsü ise meme kanserinin yayılmasının anlaşılmasında bu çalışmanın çok önemli bir adım olduğunu, hastaların yararına doğru yönde atılacak bir adım için çok daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirtti.

Medikaynak Referanslar

 M. Locard-Paulet, L. Lim, G. Veluscek, K. McMahon, J. Sinclair, A. van Weverwijk, J. D. Worboys, Y. Yuan, C. M. Isacke, C. Jorgensen. Phosphoproteomic analysis of interacting tumor and endothelial cells identifies regulatory mechanisms of transendothelial migration. Science Signaling, 2016; 9 (414): ra15 DOI: 10.1126/scisignal.aac5820

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler