
Araştırmacılar, daha önce enfeksiyon kapmış kişilerden izole edilen bir düzine anti-SARS-CoV-2 antikoru üzerinde çalışarak virüsler mutasyona uğradıkça yeni varyantlara karşı etkinliğini kaybetmeyecek ve çeşitli solunum yolu virüslerine karşı işe yarayacak antikorları araştırmışlardır.
Nature dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar derin mutasyonel tarama kullanmışlardır. Bu, bilim adamlarının binlerce olası genetik varyantı değerlendirmesine olanak tanıyan son teknoloji bir tekniktir. Ayrıca pan-sarbecovirus bağlanma deneyleri, in vitro viral kaçış seçimi ve biyokimyasal ve yapısal analizlerden de faydalanmışlardır.
Çalışırken araştırmacılar, reseptör bağlama alanı (RBD) olarak adlandırılan viral bir protein parçasına bağlanan antikorları araştırmışlardır. SARS-CoV-2’de RBD, konakçı hücrelerdeki reseptörlere bağlanan koronavirüsün spike proteininde bulunur. RBD'yi bloke eden antikorlar, virüsün hücrelere girmesini önleyebilir.
SARS-CoV-2, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) adı verilen bir reseptör kullanarak hücrelere giriş yapar. Araştırmacılar, ACE2 reseptör bağlama motifini (RBM) hedef alan antikorların tipik olarak sarbekovirüsler arasında zayıf genişliğe sahip olduğunu ve mutasyonlar sayesinde antikorladan kolayca kaçışın olduğunu açıklamışlardır.
Bununla birlikte bu araştırmalar sonucunda, S2E12 adında güçlü bir RBM antikoru tespit edilmiştir. Çeşitli solunum yolu virüslerine karşı etkili ve viral kaçışa karşı yüksek bir bariyer olabileceği tespit edilmiştir.
Üzerinde çalışılan antikorlardan biri olan S2H97 ise, tüm solunum yolu virüsleriyle iyi bir şekilde bağlanmakla birlikte hayvanlar virüse maruz kalmadan 2 gün önce profilaktik olarak alındığında Suriye hamsterlerinde SARS-CoV-2 enfeksiyonlarını önlemiştir.
Starr, T.N., Czudnochowski, N., Liu, Z. et al. SARS-CoV-2 RBD antibodies that maximize breadth and resistance to escape. Nature 597, 97–102 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03807-6
+ Tüm Referansları Göster