
Tanıdık olmayan sesler, uyuyan beyni tanıdık seslerden farklı şekilde alarma geçiriyor gibi görünüyor. Bu bulgu, çevremizle ilgili bilgileri uykunun derinliklerindeyken bile işleyebileceğimizi göstermektedir. Avusturya Salzburg Üniversitesi'nden Manuel Schabus ve meslektaşları, iki gece boyunca bir uyku laboratuarında, ortalama yaşı 23 olan 17 kişinin beyin aktivitesini elektro ensefalografi (EEG) ile izlemiştir.
Schabus "İlk gece deneklerin yeni çevrelerinde rahat edebilmeleri içindi" demiştir. Araştırmacılar ikinci gece boyunca, katılımcılar uyurken, döngüsel olarak, ya uyuyana yabancı ya da ebeveyn ya da romantik bir ortak gibi tanıdık bir kişinin ses kaydını çalmışlardır.
Her iki durumda da ses tekrar tekrar üç isimi söyledi: iki bilinen ama rastgele isim ve uyuyan kişinin adı. Ses kayıtları gece boyunca 4 kez 90 dakika süreyle çalındı. Katılımcıların uykuyu sürdürebilmeleri için her ses kaydı arasına 30 dakikalık bir boşluk bırakıldı ve katılımcıları uyandırmayacak bir seviyede çalındı. Schabus, "Ses seviyelerini kişilere özel ayarladık" demiştir.
Araştırmacılar, yabancı seslerin uyuyanlarda tanıdık seslerden daha fazla beyin aktivitesi ürettiğini bulmuşlardır. Denekler özellikle yabancı sesler duyduğunda, yavaş ve izole edilmiş beyin dalgası tipi olan K-komplekslerinin sayısında bir artış buldular. Schabus, "K-kompleksleri ilginçtir çünkü bir rahatsızlığa anında tepki gösterirler. Bu yanıt iki bölüme ayrılmıştır; önce beyin bilgiyi işler, sonra bilgiyi engeller, böylece uyuyan kişiyi uyandırmaz." demiştir.
Katılımcının beyin aktivitesi uyanmanın eşiğinde olduklarını düşündürürse, araştırmacılar uykuda kalmalarına yardımcı olmak için kayıtların sesini kıstmışlardır. Schabus, bilinmeyen seslerin tanıdık seslerden daha güçlü beyin aktivitesi üretmesinin evrimsel olarak mantıklı olduğunu söylemektedir ve "Yabancı seslerin geceleri sizinle konuşmaması için uyarı veriyor" demiştir. Schabus, bulgunun bazen otel odaları gibi yeni ortamlarda uyumak için mücadele etmemizin nedeninin bir parçası olabileceğini söylemektedir.
Oxford Üniversitesi'nden Julie Darbyshire "Bu çalışma, yabancı seslerin uyuyan insanları tanıdık olanlardan daha fazla rahatsız ettiğini gösteriyor. Yatan hastalar uyumayı çok zor bulduğunda bu etkileri görüyoruz, bunun nedeni kısmen çevrede neredeyse hiçbir şeyin tanıdık olmamasıdır. Tanıdık olmayan seslerin yanı sıra, hastalar da tanıdık olmayan ve öngörülemeyen bip sesleri olan ekipmanlarla çevrelenecektir." demiştir.
"Bilinmeyen sesler de gecenin ikinci yarısında ilk yarıya göre daha az K-kompleksi tetikledi. Schabus,"Bu neredeyse bilinçsiz durumda yeni bir şeyler öğrenebileceğimiz anlamına geliyor" demiştir. Ancak bunun uyku sırasında yeni kelimeler öğrenebileceğimiz anlamına gelmediğini belirtiyor. "Uyumak ve dinlenmek için geceye ihtiyacınız var ve eğer düzgün uyuyamıyorsanız, öğrenme konusunda yarardan daha fazla zarar verir demiştir.
'The brain selectively tunes to unfamiliar voices during sleep ' Mohamed S. Ameen, Dominik PJ Heib, Christine Blume and Manuel Schabus Journal of Neuroscience 17 January 2022, JNRM-2524-20; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.2524-20.2021.
+ Tüm Referansları Göster