Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bir sonraki yiyecek seçiminiz sağlıklı yaşamınızın en kıymetli dakikalarını çalabilir.

Michigan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, sığır ve işlenmiş etten alınan günlük kalori tüketiminin sadece yüzde 10’unu meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, baklagiller ve bazı deniz ürünleriyle değiştirmek önemli sağlık faydaları sağlayacaktır. Öncelikle, diyetsel karbon ayak izinizi üçte bir oranında azalacaktır. İkinci olarak, sağlıklı yaşam pencereniz her gün 48 dakika daha kazanacak!

Araştırmacıların "sağlıklı yaşam" derken kastettikleri hastalıklar, rahatsızlıklar veya sakatlıklar ile uğraşmak zorunda kalmadan yaşayabilme becerisidir. Çalışmada 5800’den fazla yiyecek incelenmiş, her biri besinsel hastalık yükleri ve çevresel etkileri açısından sıralanmıştır.

Yeni bir epidemiyolojik besinsel endeks olan Sağlık Besinsel Endeksi temel alınarak, her bir porsiyonun sağlıklı hayat üzerindeki net faydalı veya zararlı sağlık yükü hesaplanmaktadır. Küresel Sağlık Yükü de bu çalışmada önemli rol oynamıştır, bu teori yediğimiz yiyeceklerin her bir porsiyonunun hastalık mortalitesi ve morbiditesiyle bir bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Bu endeksler yaygın tüketilen çeşitli yiyeceklerin besinsel profili ile bir arada değerlendirilmiştir.

Bu işlem bir miktar karmaşık görünmekle birlikte, nihai sonuç çok basittir: pozitif skora sahip yiyecekler sağlıklı yaşam sürelerini uzatmaktadır. Negatif skora sahip yiyecekler sağlıksız sonuçlara yol açmaktadır.

Bazı yiyecekler sağlık için 'yeşil ışık'tır. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gezegen için sağlıklı yiyeceklerdir. Bunlar kabuklu yemişler, baklagiller, tam tahıllar ve bazı deniz ürünleridir. Bazı yiyecekler ise ‘kırmızı ışıktır’. Besinsel ve çevresel açıdan sağlıklı değildir. Bunlar yüksek düzeyde işlenmiş kırmızı etler, sığır, karides, domuz eti, kuzu eti ve seralarda yetişen sebze ve meyvelerdir.

Bu, 'tüm etlerden kaçının' anlamına gelmemektedir. Yüksek düzeyde işlenmiş etler sağlık açısından en kötüsü iken, çevresel açıdan da büyük olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bununla birlikte, çalışma yazarlarına göre bu bulgular "etten sakın, meyve ye" anlamına gelmemektedir. Sağlık açısından faydalı birçok yiyecek gezegen için iyi olmayabileceği gibi bunun tam aksi de geçerlidir. Bulgularımıza göre, bitkisel ağırlıklı beslenme genellikle daha iyi performans göstermekle birlikte, bitkisel ve hayvansal gıdalar genel çıkarımları önleyecek şekilde kendi içinde önemli farklılıklar gösterebilmektedir.

Genellikle, diyetsel tavsiyeler insanları tavırlarını değiştirmek konusunda motive edecek özel yönelimler yaratmaz ve nadiren çevresel etkileri hesaba katar. Oysa insan sağlığı ve çevreyi iyileştirecek diyetsel değişikliklerin aciliyeti ortadadır. Bulgulara göre hedefli küçük değişimler beslenme alışkanlıklarında çok büyük değişiklikler gerektirmeden önemli sağlık ve çevresel faydalar sağlayan güçlü bir strateji sunacaktır.

Medikaynak Referanslar

Hot dogs shorten your 'healthy life' by 36 minutes: How small dietary changes can make big difference (2021). Available at: https://www.studyfinds.org/small-diet-changes-longer-life/ (Accessed: 7 September 2021).

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler