
ABD merkezli Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar brokolide fenolik bileşimlerin kümelenmesini kontrol eden genleri tespit ettiler. Çeşitli flavonoidlerin de yer aldığı fenolik bileşimlerin tüketilmesi ise koroner kalp hastalığı, tip 2 diyabet, astım ve çeşitli kanser türlerinin oluşum riskinde bir azalmaya yol açıyor.
Fenolik bileşimlerin antioksidan etkisi olduğu biliniyor ve bu etkinin de memelilerdeki inflamasyona yol açan mekanizmaları engellediği gösteriliyor. Bu sayede inflamatuar hastalıklardan ve onlara ikincil olarak oluşan dejenerasyon riskinden korunulmuş oluyor.
Araştırmacılar hücresel testlerde iki brokoli çizgisi çizerek toplam fenolik bileşim içeriklerini ve oksijen radikallerini nötralize etme yeteneklerini incelediler. Sonrasında kantitatif karakter lokus analizi adı verilen bir genetik yöntemle en umut verici kuşaktaki fenolik üretiminde yer alan genleri belirlediler. Bu genlerin keşfi sayesinde maksimum fenolik bileşim içerecek brokolileri ve benzer bitkileri üretmek mümkün olabilecek.
Araştırmacılar bu genlerin tespitini gelecekte bu tarz sebzelerle sağlık için maksimum faydanın sağlanabilmesi yolunda atılmış ilk adım olarak görüyorlar. Henüz önlerinde uzun bir yol olsa da başlangıç umut verici. Tabi üretilecek sebzeler sağlıklı olmanın yanı sıra iyi bir tada da sahip olmak durumunda.
Diğer bir iyi haber ise brokolide tespit edilen fenolik bileşimler tatsız ve stabil, yani sebzenin pişirilmesi sonucunda herhangi bir kayıp yaşanması söz konusu değil. Bu tarz sebzeler tüketildikten sonra fenolik bileşimler sindiriliyor ve vücudun çeşitli bölgelerini hedef alıyor, ya da karaciğerde yoğunlaştırılıyor. Flavonoidler kan akımına karışıyor ve antioksidan aktiviteleri sayesinde inflamasyonu azaltıyorlar.
Bu tarz faydalı bileşenlerin üç ya da dört günde bir brokoli ya da tarla hardalı gibi benzer sebzeler yenilerek düzenli bir şekilde vücuda alınması durumunda kanser ve diğer dejeneratif hastalıkların oluşum riskinin azaltılabileceği öneriliyor.
Alicia M. Gardner, Allan F. Brown, John A. Juvik. QTL analysis for the identification of candidate genes controlling phenolic compound accumulation in broccoli (Brassica oleracea L. var. italica).Molecular Breeding, 2016; 36 (6) DOI: 10.1007/s11032-016-0497-4
+ Tüm Referansları Göster