
Son zamanlarda medyada haberler, kablosuz kulaklıkların, özellikle de Apple'ın AirPod’larının güvenliliğini sorgulamaktadır. Endişelerden birisi de, bu tür cihazların kullanılmasının kanser riskini arttırıp arttırmadığıdır.
Haberler, Mart ayının başında "AirPods ve Diğer Bluetooth Kulaklıklar Güvenli mi? veya "Kablosuz kulaklıklar beyninize radyasyon pompalayabilir ve kansere neden olabilir. gibi başlıklar ile yayılmaya başladı.
Haberlerin çoğu 42 ülkeden 247 bilim insanı tarafından imzalanan ve AirPod gibi kablosuz teknolojilerden kaynaklanan radyasyonun potansiyel tehlikeleri hakkında uyarıda bulunan ve daha başka yeni kaygılardan bahseden, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderilen bir dilekçeden kaynaklanıyor.
Colorado Springs'deki Excel Bilim Merkezi'nden Jerry Phillips, "AirPod'lar hakkındaki endişem, kulak kanalına yerleştirilmelerinin baştaki dokuları nispeten yüksek seviyelerde radyo frekans radyasyonuna maruz bırakmasıdır. dedi. Risklerin AirPod'lar ile sınırlı olmadığını ve mevcut kanıtların radyo frekanslarında çalışan tüm teknolojilerin insan sağlığı ve gelişimi için potansiyel riskler taşıdığını gösterdiğin söyledi.
Ancak bu konuda farklı uzmanların karşı görüşleri de var.
Pennsylvania Üniversitesi Biyomühendislik profesörü Kenneth Foster, "AirPod'lar standart 0,01 watt Bluetooth kullanıyor, bir cep telefonu 0.1-1 watt iletiyor ve FCC kayıtları, AirPod'lardan radyo frekansına maruz kalmanın cep telefonlarına göre uç senaryoda bile bu sınırların çok altında olduğunu ve bu ölçümlerin gerçek dünya koşullarında gerçekteki maruziyeti aşan koşullar altında yapıldığını gösteriyor." şeklinde açıkladı.
AirPod'daki anten kulaktan yapışır ve başın yarısına kadar aşağı doğru uzanır bir pozisyondadır. Foster, "Cihaz kulağa enerji yaymıyor. Radyo frekansına maruz kalma en az düzeyde ve çene üzerindeki yanak bölgesinde yer alıyor." diye ekledi.
Henry, Washington Üniversitesi'nden Seattle’da Biyomühendislik profesörü olan ve Elektromanyetik Biyoloji ve Tıp dergisi editörü olarak görev yapan PhD Henry, AirPod'ların diğer cihazlardan daha az güvenli olup olmadığını bilmediğini söyledi. "Farklı kablosuz kulak tıkaçlarının ve kulaklıkların dozimetresinin araştırılıp araştırılmadığını bilmiyorum." diyerek ekledi "Bu bilgi olmadan, farklı cihazların potansiyel biyolojik etkilerini karşılaştırmak mümkün değildir."
Berkeley Kaliforniya Üniversitesi Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi Direktörü ve dilekçeyi imzalayan bilim insanlarından biri olan Joel M. Moskowitz, kablosuz kulaklıklarla ilgili hikayelerin Eylül 2016 tarihli bir yazıya dayandığını açıkladı. Kafamızdaki dokuların Bluetooth radyasyonuna ve yakın alan manyetik indüksiyonuna (NFMI) uzun süre maruz kalmasının güvenliği konusunda çok az araştırma yapıldığını belirtti.
Moskowitz Medscape Medical News'e, AirPod'ların üç nedenden ötürü diğer kablosuz kulaklık türlerinden daha zararlı olabileceğini söyledi:
- Birincisi, kulağa yerleştirildikleri için, mikrodalga radyasyonunun etkilerine duyarlı olan akustik sinir ve beyin dokusuna daha yakın olmaları,
- İkincisi, yakın alan manyetik indüksiyonu yaymaları ve bu iki elektromanyetik alan tipine uzun süre maruziyetin hiçbir zaman güvenlik açısından test edilmemiş olması,
- Üçüncüsü de spesifik absorpsiyon oranının bir Bluetooth cihazına göre oldukça yüksek olması.
Kablosuz iletişim teknolojisi ve özellikle de cep telefonları geniş çapta incelenmiştir, ancak çelişkili sonuçlar vermeye devam etmektedir. Örneğin, yaklaşık 30 epidemiyolojik çalışma, cep telefonu kullanımı ile beyin ve tükürük bezi tümörleri için risk arasındaki ilişkiyi değerlendirmeye çalışmıştır.
WHO'nun 2011'de cep telefonlarından yayılan radyasyonun kansere neden olabileceğini duyurması üzerine cep telefonları konusundaki tartışmalar ısındı ve bazı hastalarda glioma riski arttışına bağlı olarak radyojenik elektromanyetik alanları, insanlar için kanserojen olarak sınıflandırdı (grup 2B). Kablosuz telefonların kullanımıyla ilgili çalışmalar yapıldı.
Sağlık endişeleri çözülmeden kalırken, Bluetooth cihazlarını kullanmanın uzun vadeli riskleri gibi, Moskowitz de cep telefonu kullanmanın daha güvenli yolları olduğuna işaret ediyor.
Sonuç olarak kablolu kulaklıkların kullanılması veya kablosuz kulaklıkların kullanılmaması ve cep telefonlarının ahizesiz olarak kullanılması önerildi. Ayrıca insanların cep telefonlarını telefon görüşmesi sırasında vücutlarına çok yakın bulundurmamaları tavsiye edildi.
Earpods for Cell Phones — Are There Health Risks? - Medscape - Mar 15, 2019.
+ Tüm Referansları Göster