
Sigara içilmesi ile birçok kanser riskinde artış oluştuğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Çevresel sigara dumanına maruz kalmak da belirli kanser türlerinin oluşumunda riski arttırmaktadır. Özellikle akciğer kanserinde bu riskin bariz bir şekilde artış gösterdiği biliniyor.
2002 yılında yapılmış bir araştırmada 38 tane çalışma incelenmiş ve akciğer kanseri dışındaki kanser türleri ve çevresel sigara maruziyeti arasındaki ilişki ortaya konulmuştu. O zamandan bugüne kadar çok sayıda çalışma biriktiği için araştırmacılar 87 çalışmalık yeni bir analiz yaptılar ve bu analizin sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bu çalışmada da akciğer ve meme kanseri dışındaki kanser türleri ile çevresel sigara dumanı maruziyeti arasındaki ilişki incelendi.
Bu metaanalizin sonuçlarına göre çevresel sigara dumanı maruziyeti ile riski artmayan kanser türleri nazofarenks kanseri, baş-boyun kanseri, çeşitli sindirim kanalı kanserleri (mide, rektum, kolorektal, karaciğer ve pankreas), endometrium, over, mesane ve beyin kanserleri olarak sıralandı. Bazı kanser türleri içinse veriler sınırlıydı ve bir ilişki gösterilemedi; bu kanserler özefagus, kolon, safra kanseri ve lenfoma olarak tespit edildi.
Serviks kanserş içinse artmış bir riskten bahsetmek mümkün. Çalışma sonucuna göre çevresel sigara dumanı maruziyeti ile serviks kanseri oluşma riski %58’lik bir artış gösteriyor. Hatta HPV enfeksiyonu ve cinsel aktif yaşam gibi diğer bağımsız değişkenler dışlandığında dahi riskin %29’luk bir artış oranını korudğu görülüyor.
Total kanser oluşum riskinin ise %13’lük bir artış gösterdiği çıksa da bu sonucun birçok bağımsız değişkenden etkilenmiş olduğu söylenebilir.
Çalışma her ne kadar yol gösterici olsa da kendi içerisinde çok sayıda eksikliği de mevcut. Ancak ne olursa olsun çevresel sigara dumanı maruziyetinin belirli kanser türleri gelişimi üzerindeki etkisi ve insan sağlığını kötüleştirici etkiye sahip olduğu yadsınamaz.
Lee P et al. Epidemiological evidence on environmental tobacco smoke and cancers other than lung or breast. Regul Toxicol Pharmacol. 2016 Jun 16. pii: S0273-2300(16)30170-2. doi: 10.1016/j.yrtph.2016.06.012. [Epub ahead of print]
+ Tüm Referansları Göster