Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Çöp depolarına yakın yerleşimlerde yaşayan insanlarda solunum yolu hastalıklarını da içeren kimi hastalıklarda olgu hızında bir artış meydana geldiği daha önce yapılmış olan çalışmalarda gösterilmişti. İtalyan araştırmacılar atık arıtma tesislerinin havaya yaydığı hava kirleticilere maruziyetin insan sağlığına olan potansiyel etkisini araştırma amacı ile İtalya Lazio bölgesine yakın 9 farklı bölgeyi araştırdılar. Çalışmaya 1996 ve 2008 yılları arasında 242.409 kişi dahil oldu.

Araştırma sonuçları ise akciğer kanserine bağlı ölümler, solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı hastalıklar, hastaneye yatış ile hidrojen sülfür arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor. Sonuçlar ise özellikle çocuklarda daha belirgin olarak görülüyor.

İnsanların hidrojen sülfüre yıllık ortalama maruziyeti 6,3 ng/m3 olsa da, Roma‘daki büyük depolama alanlarına yakın olan kişilerde bu seviye 45 ng/m3'e kadar çıkmakta. Araştırma periyodunun sonucunda toplam ölüm sayısı 18.609 olarak görüldü.

Araştırma ekibine göre depolama alanları etrafında yaşamanın sağlığa olan etkisi halen tartışmalı. Benzer birçok çalışmada sadece sağlık verileri üzerinden gidilmiş ancak sosyo-ekonomik statü çalışmalara dahil edilmemiş. Bu çalışmada ise bu durumdan kurtulabilmek için rezidans bölgesini kohort olarak almışlar.

Atık bölgelerine çok yakın yaşayan bölgelerdeki kişilerde solunum sistemi ile ilgili semptomlar görüldü. Bu semptomlar ise mikroorganizmalardan kaynaklanan endoktoksinin inhalasyonuna bağlı ve depolama alanlarından yayılanan aerosollerden olduğu görüldü. Bunlar daha önceki çalışmalarda yer alsa da akciğer kanseri ile olan ilişkisi yeni bir bulgu. Araştırmacılar desteklenmesi için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirttiler.

Medikaynak Referanslar

 Karen A Lillycrop, et al.Association between perinatal methylation of the neuronal differentiation regulatorHES1and later childhood neurocognitive function and behaviour.International Journal of Epidemiology, 2015; 44 (4): 1263 DOI:10.1093/ije/dyv052

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler