
Kardiyak arrest durumunda, müdahale için geçen her saniye önemlidir. Bilgi, yetenek ve resüsitasyon ekibi üyeleri arasındaki etkileşim, hızlı hareket etme ve başarılı bir sonuç için hayati önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar, etkin ve güçlü liderlik iletişiminin hastanın hayatta kalma şansını artırdığını göstermektedir. Cinsiyetin resüsitasyon koşullarındaki performansı nasıl etkilediğine ilişkin çok az araştırma yapılmıştır. Basel Üniversitesi ve Basel Üniversite Hastanesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, CPR sırasında erkek ve kadın tıp öğrencilerinin performans ve liderlik davranışları arasındaki farklar incelendi. İki İsviçre üniversitesinden 108 kadın ve 108 erkek olmak üzerte 216 gönüllü tıp öğrencisi üçlü ekip halinde çalışmaya dahil edildi.
Basel merkezli araştırma ekibi, simüle edilmiş bir kardiyak arrest senaryosu sırasında grupların performansını analiz ettiler. Kardiyak arestin başlangıcından sonraki ilk üç dakika içinde kesintisiz KPR zamanı olarak tanımlanan "eller üzerinde (hands-on) süresine ve ayrıca katılımcıların ne kadar sıklıkla liderlik ifadelerinde bulunduklarını değerlendirdiler. Grup düzeyindeki birincil sonuç, kardiyak arrestin başlamasından sonraki ilk 180 saniyede "eller üzerinde zamanıydı. Yalnızca erkeklerden oluşan ekipler ile karşılaştırıldığında, yalnızca kadınlardan oluşan ekiplerin daha düşük "eller üzerinde zamanı ve göğüs kompresyonlarının başlamasından önce daha uzun gecikme gözlendi. Buna ek olarak, yalnızca kadınlardan oluşan ekipler, yalnızca erkeklerden oluşan ekiplerle karşılaştırıldığında farklı alanlarda daha düşük bir liderlik performansı ve daha az talep edilmemiş kardiyopulmoner resüsitasyon ölçütü gösterdi. Sadece karışık ekiplerde değerlendirdiğinde, bireysel düzeyde kadın cinsiyet, daha az sayıda güvenli liderlik ifadesi ile ilişkilendirildi.
Araştırmacılar sonuçların, erkek ve kadın kurtarıcılar arasında önemli bir farklılığın olduğunu gösterdiğini ve kadınların en az erkek meslektaşları kadar teorik bilgiye sahip olmalarına rağmen genel olarak daha zayıf bir performans gösterdiklerini belirttiler. Bu durumun, kadınları acil durumlar için hazırlamak ve eğitmek için daha hedefli tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya koyduğunu ve tıp fakültelerinde kadınların artan oranlar ışığında, hedefli ve etkili bir eğitim için cinsiyet araştırmasının önemini de gösterdiğinin altını çizdiler.
Simon Adrian Amacher, Cleo Schumacher, Corinne Legeret, Franziska Tschan, Norbert Karl Semmer, Stephan Marsch, Sabina Hunziker. Influence of Gender on the Performance of Cardiopulmonary Rescue Teams. Critical Care Medicine, 2017; 1.
+ Tüm Referansları Göster