Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Stresin günlük yaşamın temelini oluşturan materyallerin temel değişimini nasıl etkilediği hala bir soru işaretidir. İsrail’den bir grup araştırmacı bu soruya farelerin beynindeki reseptörlere bakarak yanıt aradılar. Hücre metabolizması ile ilgili elde ettikleri bulguların yeme bozuklukları ve stres ilişkili hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların geliştirilmesinde faydalı olabileceğini iddia ettiler.

Araştırmacılar beyindeki bir stres reseptörlerinin stresli durumlara metabolik yanıtı erkek ve kadınlarda farklı şekilde düzenlediği raporladılar.

Araştırmacılar beyinin stres durumlarına uyum sağlaması, açlık-tokluk kontrolü ve kan glikozunun ayarlanmasıyla enerji üretimi gibi fonksiyonları olan hipotalamus denen bölgesi üzerine odaklı çalışan araştırmacılar stres ile hipotalamustaki hücrelerin CRFR1 denen reseptörlerin üretimini arttırdığını aktardılar. Bu reseptörlerin strese yanıt olarak sempatik sinir ağının hızlı aktivasyonuna katkıda bulunduğunu belirttiler. Araştırmacılar vücudun materyal değişiminin düzenlenmesinde bu reseptörlerin rol oynayabildiği üzerinde durdular.

Araştırmacılar hipotalamusun belli alanlarında iştahı uyandıran ve enerji tüketimini baskılayan hücrelerin yaklaşık yarısından bu reseptör hücrelerin eksprese edildiğini belirttiler. Bu hücrelerin hipotalamustaki iki ana popülasyondan birini oluşturduğunu aktardılar. Diğer grubun tokluk ve enerji yakma ile ilgili olduğunu eklediler.

Araştırmacılar çalışmalarında farelerde hipotalamusun iştahı uyandıran hücrelerini kaldırdılar ve farenin vücut fonksiyonlarındaki değişiklikleri gözlemlediler. Başlangıçta dikkat çekici bir değişiklik gözlemlemediler. Bu reseptörün stresli durumlar için saklandığını doğrulayıcı bir bulguydu. Soğuğa maruziyetle sempatik sinir sisteminin vücut içi sıcaklığın idame ettirilmesinde ısı üretiminde rol alan kahverengi yağ dokusunu aktive ettiğini belirttiler. Araştırmacılar reseptörün kaldırılması ile sadece dişi farelerde vücut sıcaklığında dramatik bir düşüş olduğunu gördüler. Dişi farelerde vücut sıcaklığı soğuk stresi ortadan kaldırıldıktan sonra da stabilize olmazken erkek farelerde herhangi bir değişim fark etmediler.

Aynı şekilde normalde açlık durumunda beyin karaciğere glukoz üretimi için mesaj gönderip kandaki glukoz düzeyini korurken, CRFR-1 reseptörünü kaybeden dişi farelerde açlık durumunda glukoz düzeylerinin dikkat çekici şekilde düştüğünü ve erkek farelerde önemli bir etkilenme gözlemlemediler.

Araştırmacılar bu reseptörün hücreler üzerinde inhibitör etkisinin olduğunu ve bunun sempatik sinir sistemini aktive ettiğini keşfettiklerini belirttiler. Ayrıca stres altında kadınların vücudunun erkeklerden farklı şekil etkilendiğini, bu reseptörün açlığı baskıladığını ve bunun kadınların neden erkeklerden daha fazla yeme bozukluklarına yatkın olduğunu açıklayabileceğini söylediler. Hücre metabolizması ile ilgili elde ettikleri bulguların yeme bozuklukları ve stres ilişkili hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların geliştirilmesinde faydalı olabileceğini iddia ettiler.

Medikaynak Referanslar

Kuperman et. al. CRFR1 in AgRP Neurons Modulates Sympathetic Nervous System Activity to Adapt to Cold Stress and Fasting. Cell Metabolism, 2016

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler