Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

D vitamini, kalsiyum emilimi, doğuştan gelen ve adaptif bağışıklık ve birçok organın homeostazı gibi çeşitli fizyolojik süreçlerde rol alan önemli bir oyuncudur. Yetişkinlerde kronik D vitamini eksikliği osteoporoz, osteomalazi, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artış ile sonuçlanır. Düşük D vitamini alımı ve düşük D vitamini metabolit seviyeleri, multipl skleroz, romatoid artrit, tip I diyabet, sistemik lupus eritematoz ve psoriasis dahil olmak üzere T yardımcı tip 1 lenfositi içeren çeşitli otoimmün hastalıkların görülme sıklığı ve ciddiyeti ile ilişkilidir. Bunlara ek olarak vücut kitle indeksi için ayarlanan düşük D vitamini düzeyleri, artmış hipertansiyon riski, miyokard enfarktüsü ve kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm ile ilişkilidir.

D Vitamini Kaynakları ve Standart D Vitamini Dozları

Yeterli D vitamini seviyesi, kemik sağlığı için gerekli olan 30 ila 32 ng mL olan prohormon 25 (OH) D'nin serum seviyesi olarak tanımlanır. 30 ila 32 ng/mL serum seviyesinin korunması, ultraviyole ışığa maruz kalma, yiyecek ve takviyeler de dahil olmak üzere tüm kaynaklardan yaklaşık 2.200 ila 3.000 IU/d D vitamini alımını gerektirir. D vitamini takviyesi için sağlık otoritelerinin önerileri, doğumdan itibaren 50 yaşına kadar günlük 200 IU, 50 ila 70 yaş arası bireyler için 400 IU/gün, 70 yaş ve üstü olanlar için ise 600 IU/gündür. Bu tavsiyeler kişilerin bir miktar güneş ışığına maruz kaldığını ve besinlerden de D vitamini aldığını varsaymaktadır ve D vitamini eksikliğini tedavi etmek için yeterli değildir.

D Vitamini Eksikliği Nedir?

Şu anda, 25 (OH) D seviyelerinin 20 ng/mL'nin (50 nmol/L) altında olması, bu nedenle sürekli PTH yükselmesi ve intestinal kalsiyum emiliminde azalma olması, D vitamini eksikliğinin göstergesi olarak kabul edilir. Daha eski sınıflandırmalar, 25 (OH) D seviyesinin 12 n /mL'den daha az olduğu düşüncesini eksiklik kanıtı olarak kabul etmişlerdi çünkü seviye bundan daha yüksek olduğunda semptomların ortaya çıkması daha nadirdi. Bugün ise , 25 (OH) D, 12 ng/mL'den az, ciddi D vitamini eksikliğinin kanıtı olarak kabul edilir.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

D vitamini eksikliğinin tedavisinde ilk adım, bir bazal 25 (OH) D kan seviyesi elde etmek ve ardından hedef replasman seviyesine ve bu hedefe ne kadar çabuk ulaşılması gerektiğine karar vermektir. Hastanın sindirim yoluyla aldığı D vitaminin yanı sıra günlük olarak her 1000 IU D3 vitamini, birkaç hafta sonra, 25 (OH) D seviyesini 10 ng/mL yükseltir. Burada dikkat edilmesi gereken obez olan bireylerde bundan daha fazlasının gerekli olabileceğine dikkat etmektir. Bunun nedeni D vitamini yağ dokusunda tutulmasıdır.

Hastaları eğitmek, uygunluğu kontrol etmek ve eksikliğin tedavisi ve erken bakım aşamalarında her 3 ayda bir 25 (OH) D düzeylerini izlemenin önemi göz ardı edilemez. Haftalık yüksek doz D vitamininin yanlışlıkla günlük olarak alındığı durumları gözlemlenmiştir. Uzmanlar hastalar tedavilerini kolayca karıştırabileceklerinin unutulmasının gerektiğinin de altını çiziyorlar.

Medikaynak Referanslar

Qamar J. Khan et al. How I Treat Vitamin D Deficiency J Oncol Pract. 2010 Mar; 6(2): 97–101.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler