Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Tip 2 diyabette obezite kötü sonuçlarla ilişkilidir. Akşam tercihine sahip olmanın (daha geç uyanmak ve daha geç yatmak) obezite riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu gösterilmiştir ancak bu fenomenle ilgili olarak Tip 2 diyabetli insanlar arasında araştırma yapılmamıştır.

Bir grup araştırmacı, tip 2 diyabette yemek zamanı, sabah-akşam tercihi ve VKİ arasındaki ilişkiyi aracılık analiziyle inceleyen bir çalışma yaptılar. Araştırmacılar, Tayland'da yaşayan Tip 2 diyabetli 210 vardiyasız çalışanı çalışmaya dahil ettiler. Sabah / akşam tercihine, uyanmak ve yatmak için tercih edilen zamana, günün egzersizle geçirilen saatlerine, zihinsel aktiviteye katılarak harcanan zamana odaklanan bir anket olan "Composite Scale of Morningness Ölçeği (CSM) kullanılarak değerlendirildi. Anketteki puanlar, aşırı akşam tercihini gösteren 13'ten, aşırı sabah tercihini gösteren 55'e kadar değişiyordu. Akşam tercihi olan katılımcılar, ankette 45 puandan az puana sahip iken, sabah tercihi olanlar 45 veya daha fazla puana sahipti. Katılımcılarla yemek zamanlamaları konusunda görüşmeler yapıldı ve günlük kalori alımı, bir günlük gıda geri bildirimleriyle belirlendi. Kilo ölçümleri alındı ve her katılımcı için vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı. Uyku süresi ve kalitesi katılımcıların kendi bildirimleri ve anket ile ölçüldü. Sabah-akşam tercihinin VKİ üzerine doğrudan bir etkisi olup olmadığını veya etkinin yemek zamanlamasının ara değişkeni aracılığıyla gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırmak için bir aracılık analizi gerçekleştirildi.

Sirkadiyen Ritm ve Obezite İlişkisi

Katılımcıların kendi bildirdikleri ortalama uyku süresi 5,5 saat/geceydi. Günde ortalama olarak, 1,103 kcal tüketiyorlardı. Tüm katılımcılar arasında ortalama VKİ 28,4 ± 4,8 kg/m2’ydi ve bu değer aşırı kilolu kategorisine dahildi. Katılımcıların 97'si akşam tercihi, 113'ü ise sabah tercihi yaptı. Sabah tercihi olan katılımcılar sabah 7 ile akşam 8:30 arasında kahvaltı yaparken, akşam tercihi olanlar sabah 7:30 ile sabah 9:00 arasında kahvaltı yaptılar. Sabah tercihi olan katılımcılar, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve son yemek dahil olmak üzere tüm öğünlerde daha erken yemek yediler. Araştırmacılar daha fazla akşam tercihinin daha yüksek VKİ ile ilişkili olduğunu buldular. VKİ diğer yemek zamanları veya kalori alımı ile ilişkili değildi. Akşam tercihi geç kahvaltı zamanı ile ilişkiliydi. Sabah tercihi, daha erken kahvaltı zamanı ve daha düşük BMI değeri ile ilişkiliydi. Aracılık analizi, kahvaltı zamanının sabah-akşam tercihi ve VKİ arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, elde ettikleri bulguların, sirkadiyen tercih ve yemek zamanlamasının Tip 2 diyabette obezite için yeni ve muhtemelen değiştirilebilir risk faktörleri olduğunu düşündürdüğünü belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Nimitphong et al. The relationship among breakfast time, morningness–eveningness preference and body mass index in Type 2 diabetes, ??? doi: 10.1111/dme.13642

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler