
Koronavirüsün Delta varyantı Aralık 2020'de Hindistan'da ilk kez tanımlandığında, tehdit ABD'de endişe uyandırmak için çok uzak görünmüş olabilir, ancak ülkeyi sarsmanın dehşetini yakında görmezden gelmek zordu. Aylar içinde, Delta varyantı İskoçya, İngiltere, İsrail ve şimdi ABD dahil 98'den fazla ülkeye yayılmıştır. CDC geçtiğimiz haftalarda Delta varyantının tüm COVID vakalarının %93'ünü oluşturduğunu duyurmuştur.
Böylece yazın sorusu şu hale gelmiştir : "Delta ne zaman son bulacak?" Diğer pandemik tahminler gibi, bunlar da masanın üzerinde. İşte COVID vakalarının ne zaman zirve yapıp, sonra düşeceğine dair tahminler:
Ağustos ortasından Eylül ortasına: Washington Üniversitesi'nde nüfus sağlığı baş strateji sorumlusu olan Ali Mokdad, ABD için vakaların Ağustos ortasında zirve yapacağını ve ardından düşüşe geçeceğini söylüyor. Üniversitenin Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü tarafından yapılan projeksiyonlara atıfta bulunuyor. "En olası" senaryosunda, COVID ölümlerinin Eylül ortasına kadar zirveye ulaşacağını ve ardından düşeceğini tahmin ediyor.
Eylül: CA, La Jolla'daki Scripps Translasyonel Tıp Enstitüsü'nün kurucusu ve yöneticisi ve Medscape'in genel yayın yönetmeni Eric Topol, "[o zamana kadar] bu Delta zirvesinin üstesinden geleceğimizi umuyorum" diyor. "Ama bazen fazla iyimser olabilirim." diye de ekliyor.
Ekim ortası: CDC'ye danışan önde gelen kurumlardan araştırmacılardan oluşan bir konsorsiyum olan COVID-19 Senaryo Modelleme Merkezi'ndeki uzmanlar, Delta kaynaklı pandeminin yaz ve sonbahar boyunca istikrarlı bir şekilde artacağını ve Ekim ayının ortasında zirve yapacağını söylüyor.
Belirsiz: Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde kıdemli bilim adamı olan MD Amesh Adalja, "Vakalar hafife alındığından, Delta'nın zirvesini ne zaman göreceğimizin belirsiz olduğunu düşünüyorum" diyor. "Daha fazla insan enfekte olduktan ve doğal bağışıklık geliştirdikten sonra" vakalarda bir düşüş öngörüyor.
Tahminler, en olası veya en kötü durum gibi farklı senaryolara dayanmaktadır. Kişisel davranışlar, kamu yetkileri ve aşılama oranları gibi faktörlerin tümü, projeksiyonları değiştirebilir.
Aşılama Ne Kadar Fark Yaratabilir?
Uzmanlar, aşılardaki bir artışın tüm modelleri ve tahminleri değiştirebileceği konusunda hemfikir. CDC, 3 Ağustos itibariyle, toplam ABD nüfusunun neredeyse yarısının (%49.7) tamamen aşılandığını söylüyor. Ancak bu, sürü bağışıklığına ulaşmak için sıklıkla belirtilen %70 veya %80 rakamından çok uzak. Yakın zamanda, Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'nden MD Ricardo Franco, Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Derneği tarafından yapılan bir brifingde, Delta varyantının bulaşıcılığının, sürü bağışıklığı eşiğinin aslında %90'a yakın olduğu anlamına gelebileceğini söylemiştir.
Washington Üniversitesi'nden Mokdad, mevcut enfeksiyon oranına dayanarak 1 Kasım'a kadar ABD'deki insanların %64'ünün, halihazırda enfekte olanları ve COVID-19'a karşı aşılanmış olanları hesaba katarak Delta gibi bir varyanta karşı bağışık olacağını tahmin etmektedir.
Modelleme merkezinde yer alan Kuzey Carolina Üniversitesi epidemiyoloğu PhD Justin Lessler, yeterli sayıda insan aşılanırsa, Delta varyantını yolunda durdurabileceğini söylemektedir. "Eğer uygun nüfusun %90'ını veya daha fazlasını aşılayabilirsek, salgının azalmaya başladığını göreceğimizden nispeten eminim" diye belirtmiştir.
Delta Varyantı Azaldığında Sırada Ne Var?
Topol ve diğer uzmanlar, asıl sorunun Delta'nın ardından başka bir varyant gelip gelmeyeceği değil, ne zaman geleceğinin olduğunu söylüyorlar. Yeni bir varyant olan Lambda, ilk olarak Ağustos 2020'de Peru'da tanımlanmıştır, ancak şu anda ülkedeki enfeksiyonların yaklaşık %90'ını oluşturmaktadır. Ayrıca Güney Kore'de iki kişide Delta-plus varyantı görülmüştür. Topol, gelecekteki varyantların Delta'dan daha bulaşıcı olabileceğini söyleyerek "Bu [Delta] açık ara en kötü versiyon. Virüs gelişmeye devam edecek. Bizimle işi bitmedi." demiştir.
Ufukta Varyant Korumalı Aşılar Mı Var?
Topol ve Scripps Araştırma Enstitüsü'nde immünoloji ve mikrobiyoloji profesörü olan meslektaşı Dennis R. Burton'a göre, bir sonraki varyantın üstesinden gelmek için aşı geliştirmeye başka bir yaklaşım gerekmekte.
Nature'da bu yıl yayınlanmış bir yorum yazan ikili, bu aşıları geliştirmek için geniş ölçüde nötralize edici antikorlar olarak bilinen özel bir koruyucu antikor sınıfı kullanmayı önermişlerdir. Mevcut COVID-19 aşılarının başarısı, muhtemelen aşının vücudu koruyucu nötralize edici antikorlar üretmesi için harekete geçirme yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Bu proteinler virüslere bağlanır ve onların vücut hücrelerine bulaşmasını engeller. Bununla birlikte, geniş ölçüde nötralize edici antikorlar, Topol ve Burton'ın yazdığı gibi, ilgili virüslerin birçok farklı türüne karşı hareket edebilir. Halihazırda incelenmekte olan bu yaklaşımı kullanarak, bilim adamları bir virüs ailesine karşı etkili olacak aşılar yapabilirler. Amaç; gelecekteki salgınların önce epidemiye, sonra da pandemiye dönüşmesini durdurmak.
Will the Delta Variant Peak and Then Burn Out? Medscape Kathleen Doheny August 04, 2021
+ Tüm Referansları Göster