
Diyabet tüm dünyada 400 milyondan fazla insanı etkileyen bir hastalıktır. Pek çok diyabet hastası bir öğüne başlamadan önce kendisine insülin enjekte etmek zorunda kalmaktadır. Bu süreç çok can sıkıcı ve çok vakit alan bir süreçtir, çünkü önce öğünün karbonhidrat içeriğini hesaplamak, kandaki glikoz seviyesini ölçmek, bu değere göre doğru dozda insülini uygulamak gerekmektedir. Bu adımlar neredeyse her öğünde tekrarlanmakta ve kişinin tedavi rejimine uyması git gide zorlaşmaktadır.
Hastaların tedaviyi kolaylıkla uygulamalarını ve zamandan kazanmalarını sağlayan her girişim büyük faydalar getirecektir. Bu sebeple MIT araştırmacıları hastalarının sağlıklı glikoz seviyelerini korumalarına yardımcı yepyeni bir yaklaşım getirmişlerdir. İki farklı "hepsi bir arada cihaz tasarlayarak insülinin doğru dozunun hesaplanma ve uygulanma sürecini basitleştirmişlerdir.
Cihazlardan ilki tüm aşamaları tek cihazda bir araya getiriyor ve yakın gelecekte kullanılması planlanmaktadır.Bu cihaz kan ölçümü için mevcut glikoz test şeritlerini içermektedir. Kan şekeri ölçümünü takiben, cihaz bilgiyi bluetooth ile akıllı telefona iletmekte ve uygulama doğru insülin dozunu hesaplamaktadır. Cihazda bu doğru insülin dozunu enjekte edebilen bir iğne de yer almaktadır.
Yani bu cihaz deriye iğne batırıp kan alma, glikoz seviyesini hesaplama, doz ayarı yaparak insülini enjekte etme süreçlerini "hepsini bir arada gerçekleştirmektedir. Böylece hasta kan almak, glikoz ölçmek ve insülin enjekte etmek için üç ayrı cihaz kullanmaktan kurtulmaktadır. Cihazın içindekiler halihazırda FDA tarafından onaylanmış mevcut cihazlar olduğundan, henüz insanlarda test edilmemiş olmakla birlikte piyasaya çıkmasının çok yakın olduığu düşünülmektedir.
İkinci prototip, iğne yüzeyine esnek elektronikler yerleştirerek kan ölçümü ve insülin enjeksiyonunun aynı iğneyle uygulanabilmesini olanaklı kılmaktadır. Bu sistemde insülin iğnesinin yüzeyine yerleştirilecek yeni bir glikoz sensörü sayesinde iğneyi sadece bir kere batırmak yeterli olacaktır. Bu sensör cilt yüzeyinin hemen altında interstisyel sıvıda glikoz seviyelerini 5-10 saniye içinde ölçecek, ölçülen değer akıllı telefon uygulamasına iletilecek, uygulama bu değere göre insülin dozunu hesaplayarak, dozu iğneye iletecek ve böylece hasta tek enjeksiyonla daha az ağrı yaşayacak, daha kolay ve hızlı şekilde süreci tamamlayacaktır. Domuzlarda yapılan deneylerde bu sistem glikoz seviyelerini doğru bir şekilde ölçebildi ve uygun insülin enjeksiyonunu takiben glikoz seviyeleri düşürüldü. Yeni tip glikoz sensörü içeren bu cihaz yakın zamanda insanlarda test edilebilecektir.
Hepsi bir arada cihazlar sayesinde diyabet hastaları tek adımda öğünlerindeki karbonhidrat içeriğini hesaplayacak, kan glikoz seviyelerini ölçecek, doğru insülin dozunu hesaplayarak uygulayabileceklerdir. Projenin ana amacı, birden fazla cihaz kullanımının önüne geçerek, tüm karmaşık prosedürleri kolaylaştırmaktır.
Projedeki "hepsi bir arada cihazların ikisi de akıllı telefon uygulaması olarak geliştirilmektedir. Akıllı telefon kamerası ve derin öğrenme teknolojilerinden yararlanılarak geliştirilen uygulama yiyecek içeriğini ve miktarını belirleyerek, veritabanındaki besin bilgilerine göre karbonhidrat hesaplamasını gerçekleştirmektedir.
An all-in-one approach to diabetes treatment from Massachusetts Institute of Technology by ScienceDirect on January 20, 2022.
+ Tüm Referansları Göster