Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yeni bir araştırmaya göre; diyet zihinsel sağlığı ve bilişsel işlevi etkilese de, birçok spesifik diyet türünün faydalı olduğunun kanıtı aslında oldukça zayıftır. Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji (ECNP) Beslenme Ağından araştırmacılar, "Beslenme Psikiyatrisinin Yeni Alanına En Güncel Bakış" adlı araştırmada, ketojenik yüksek yağ ve düşük karbonhidrat diyetini takiben epilepsili çocuklarda nöbetleri azaltabileceğine dair güçlü kanıtlar buldular. Ayrıca Akdeniz diyetinin depresyon ve kaygıya karşı koruduğunu da doğruladılar.

B12 vitamini eksikliği ile artan yorgunluk, depresyon ve hafıza problemleri arasında güçlü bir bağlantı vardır. Bununla birlikte, araştırmacılar, D vitamini takviyelerinin, otizm veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) semptomlarını hafifletmede herhangi bir besin maddesinin herhangi bir etkinliğine dair kanıt bulamadıklarını belirttiler. İsveç Gothenburg Üniversitesi'nde Sinirbilim ve Fizyoloji Enstitüsünden araştırmacılar, kötü bir diyet ile anksiyete ve depresyon da dahil olmak üzere duygudurum bozukluklarının kötüleşmesi arasında artan bir bağlantı olduğunu buldular. Bununla birlikte, bazı gıdaların sağlık üzerindeki etkilerine dair birçok yaygın inancın sağlam kanıtlarla desteklenmemekte ve bireysel koşullara göre değişiklik gösteren çok kanıt olduğunu buldular

Vitaminlerinizi Aldınız mı?

Vitaminlerin etkisini değerlendirirken, araştırmacılar yorgunluk, uyuşukluk, cinnet, psikoz ve depresyon, tiamin ve CNS semptomlarında; yetişkinlerde utero ve bebeklik, depresyonda folik asitte, nörogelişimde, niasin, bunama ve B12 eksikliği arasındaki bağlantının "en güçlü" seviyede olduğunu belirttiler. Araştırmacılar yine de bu eksiklikler için bile, zihinsel işlev bozukluğunun oluşumunda hafif subklinik veya birden çok hafif eksikliğin rolünün belirsiz olduğunu ifade ettiler. Örneğin, D vitamini desteğinin rolü üzerine yapılan araştırmalar çelişkili sonuçlar göstermiştir.

Genel olarak, araştırmacılar, polifenoller, çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) ve besin takviyeleri açısından zengin bir diyetin bilişsel performans, ruh hali, stres, reaktivite ve nöroenflamasyon dahil olmak üzere zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu bildirdiler. DEHB ve otizm ile ilgili olarak, çeşitli çalışmalar belirli diyet elementlerinden yararlanma veya zayıf beslenme riskini önermiştir.

Araştırmacılara göre, diyette rafine şeker miktarında bir artış görüyoruz, DEHB ve hiperaktiviteyi artırıyor, oysa daha fazla taze meyve ve sebze yemek bu koşullara karşı koruma sağlıyor. Ancak, nispeten az sayıda çalışma var ve birçoğu uzun vadeli etkiler gösterecek kadar uzun sürmüyor. Araştırmacılar, ayrıca otizmdeki beslenme müdahalelerinin sonuçlarının da çok çeşitli olduğunu ve titiz meta analizlere tabi tutulmadıklarını belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Diet and Mental Health: The Evidence to Date - Medscape - Jan 15, 2020.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler