
Hipnozun ruh ve beden farkındalığı oluşturan bir disiplin olmasına dikkat çekildiği 9. Uluslararası Tıbbi Hipnoz Kongresi, Avrupa Hipnoz Derneği’nin katkılarıyla 11-13 Aralık 2015 tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. Kongrede özellikle ağrı yönetiminde hipnoterapinin rolü bir çok oturumda tartışıldı.
Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi (GETİPMER) Müdürü diş hekimi Ali Eşref Müezzinoğlu ve Dr. Ali Özden Öztürk başkanlığında gerçekleşen kongrede hipnoterapide güncel yaklaşımlar ve mesleki gelişime yönelik konular masaya yatırıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Ali Eşref Müezzinoğlu şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı, 16 Ekim 2015 tarihinde Hipnoz Eğitim Genelgesini resmi gazetede yayınlayarak doktor, diş hekimi ve psikologların eğitim programlarını tamamlamak şartıyla onaylanmış sertifika almaları suretiyle kendi branşlarında tedavi ve terapi yapmalarının kurallarını belirlemiştir. Daha önce bu eğitimi alanların 6 ay içerisinde denklik başvurusunda bulunmaları gerekir."
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da tamamlayıcı tıp alanındaki çalışmaların geçmişten bu yana hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirterek Sağlık Bakanlığı tarafından geleneksel ve alternatif tıp alanında yapılan düzenlemelerin ülkemizde bu alandaki belirsizliklerin giderilmesi açısından yararlı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tarhan, psikiyatride kullanılan yöntem olan hipnoterapinin, tamamlayıcı tıp sınırları içinde de kullanıldığını belirterek "Yeni düzenlemelerle hipnoterapinin etik kurallar çerçevesinde kullanılması da sağlanmış oldu. Hastayı tamamlayıcı tıptan yoksun bırakmak da tedavi eksikliği anlamına geliyor. Nasıl ki doktorun hastaya tedavi sırasında zarar vermemesi gerekiyorsa tamamlayıcı tıbbı da uygulaması gerekiyor." dedi.
Kongrede ağrı tedavisinin yanı sıra hafıza kapasitesinin arttırılması, anksiyete ve fobi tedavisi, depresyon tedavisi, diş gıcırdatma tedavisi, nefes teknikleri ve vajinismus tedavisinde hipnoterapinin kullanımı farklı oturumlarla tartışıldı.
Kaynak: www.medimagazin.com.tr