
Zika Virus, Aedes türü sivrisinek tarafından bulaştırılan bir virüstür. İlk defa 1947’de Uganda’da Zika Ormanı’nda, maymunlarda tespit edilmiştir. İnsanlarda ise 1968 yılında Nijerya’da hastalık yaptığı tespit edilmiştir. Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olur. Zika virüsü Afrika, Amerika, Asya ve Pasifik’te yayılmış ve 2015'te Orta ve Güney Amerika'da yaşanan salgın, pandemik hâle gelmiştir. Salgının yaşandığı bölgelere seyahat edip dönenlerle Avrupa’da da vakalar bildirilmeye başlanmıştır. Salgının olduğu bölgelerde virüsten etkilenen gebelerin doğurduğu mikrosefaliye sahip yeni doğan sayısı çok hızlı artmaktadır.
Hastalığın kuluçka süresi, sivrisineklerde 10 gün civarındadır. Virüsün konakları maymun ve insanlardır. Hastalığın başlıca belirtiler; ateş, deride kızarıklık, pembe göz, konjunktuvit, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, yorgunluktur. Bunlar, yine aynı sivrisinek ile bulaşan hastalıklar olan Deng ateşi ve Chikungunya virus enfeksiyonunda da görülür. Virüsün bulaştığı kişlerin çok azında semptomlar görülür ve çok nadir ölümle karşılaşılmıştır. İnsanlarda ki inkübasyon süresi tam olarak bilinmemektedir fakat bir haftadan kısa olduğu düşünülmektedir. Enfekte olan kişinin kanında yaklaşık bir hafta kaldığı sanılmaktadır.
Hastalığın kan yolu ile geçtiği bir vaka ile karşılaşılmıştır ve cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı henüz net değildir. Hamile kadınlarda Zika virüsün RNA’sı, amniyon sıvısında saptanmıştır. Bu da, virusun plasentaya geçip anneden bebeğe bulaştığının göstergesidir. Henüz, emzirmeyle bulaş olduğuna dair bir vaka ile karşılaşılmamıştır. Virüs ile enfekte olan yeni doğanlarda, mikrosefali ve beyin hasarı görülmektedir. En tehlikeli dönemin, hamileliğin ilk trimesteri olduğu düşünülmektedir.
Hastalığın tanısı, hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra 3-5 gün içinde yapılacak tükürük, kan, idrardan PCR testi ile konabiliyor. Bunun dışında antikor testi de mevcut fakat belirtiler çıktıktan 5 gün sonra yapılabiliyor. Hastalığın henüz aşısı ya da tedavisi bulunmuyor. ABD'de, Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor. Ancak uzmanlar, Zika virüsüne karşı aşının iki yıl içinde klinik deneylere hazır olabileceğini söylüyorlar. Aşının piyasaya sürülmesi için öngördükleri sürenin yaklaşık 10 yıl olduğunu belirtiyorlar. Halen Zika virüsüyle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin üreme alanı olan durgun suları kurutmak ya da ilaçlamak olduğunu söylüyorlar.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin beyin gelişimini engelleyebilen Zika virüsünün bu yıl Amerika kıtasında 3-4 milyon kişiye bulaşacağı tahmininde bulunuyor. Örgüt, hızla yayılan virüse karşı "acil müdahale ekibi" oluşturuyor.
Uzmanlar Türkiye’nin şu anda risk altında olmadığını düşünüyorlar ve panik olunmasını gerektiren bir durum olmadığını söylüyorlar. Özellikle salgının olduğu bölgeye seyahat etmeyi planlayan gebelerin dikkatli olması gerektiğini belirtiyorlar.
https://www.doktorsitesi.com/makale/zika-virus-nedir
http://www.cdc.gov/zika/symptoms/
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160128_zika_uyari
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160127_zika_virusu_avrupa