Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yeni koronavirüs, bilim adamları için eşi görülmemiş bir zorluk sunuyor: virüsün yayılma hızı, araştırmalarını hızlandırmaları gerektiği anlamına geliyor. Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı tam da bunun için üretildi. IBM'in "Yapay Zeka Beyni" ile donatılmış süper bilgisayarı Summit, hangi ilaç bileşiklerinin virüsün konakçı hücrelere bulaşmasını etkili bir şekilde durdurabileceğini analiz etmek için binlerce simülasyon çalıştırdı. Süper bilgisayar bunlardan 77 tanesini tanımladı. Bu, en etkili tedaviyi yaratmaya yönelik umut verici bir adımdır. Araştırmacılar bu bulgularını ChemRxiv dergisinde yayınladılar. Summit, 2014 yılında ABD Enerji Bakanlığı tarafından, şu anda hizmet vermekte olduğu amaçla -yani dünyanın sorunlarını çözmek amacıyla - devreye alındı. Bu süper bilgisayar 200 petaflop gücüne ve saniyede 200 katrilyon hesap gerçekleştirme hızına sahiptir; yani en hızlı dizüstü bilgisayardan 1 milyon kat daha güçlüdür. Tennessee'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndaki istasyonundaki Summit, bundan önce Alzheimer oluşumu öncesi hücresel sistemlerdeki kalıpları belirledi, opioid bağımlılığı gibi özelliklere katkıda bulunan genleri analiz etti ve iklim simülasyonlarına dayanarak aşırı hava durumlarını tahmin etti.

Summit coronavirüs ile nasıl savaşıyor?

Virüsler, konakçı hücrelere, genetik materyalin "spike" ini enjekte ederek enfekte olurlar. Summit'in görevi, bu "spike"a bağlanabilecek ve potansiyel olarak yayılmayı durdurabilecek ilaç bileşikleri bulmaktır. Araştırmacılar, Ocak ayında yayınlanan araştırmaya dayanarak bir koronavirüs spike modeli oluşturdu. Summit ile viral proteindeki atomların ve parçacıkların farklı bileşiklere nasıl tepki vereceğini simüle ettiler. Süper bilgisayar, virüsün spike proteinine bağlanabilen ve konakçı hücrelere yayılma yeteneğini sınırlandırabilen 8.000'den fazla bileşiğin simülasyonlarını çalıştırdı. Bu bileşiklerin 77 tanesini tespit etti ve "spike"a bağlanma olasılıklarının büyüklüğüne göre bunları sıraladı.

Araştırmacılar, bu ay yayınlanan coronavirüs spikelarının daha doğru bir modelini kullanarak tekrar Summit'te simülasyonlar gerçekleştirecek. Yine de tüm gücüne rağmen, Summit şimdilik sadece bu kadarını yapabilir. Analizde ilk adımı sağladı: gelecek vaat eden bileşiklerin belirlenmesi. Hangi kimyasalların en iyi sonucu verdiğini kanıtlamak için klinik deney çalışmalarına ihtiyaç vardır. Araştırmacılara göre bu sonuçlar koronavirüs için bir ilaç veya tedavi buldukları anlamına gelmiyor. Uzmanlara göre bu bulgular gelecekteki çalışmalara yol gösterebilir ve ancak bu şekilde bu tedavilerden herhangi birinin bu virüsü azaltmak için gerekli özellikleri gösterip göstermediğinin bilinebileceğini belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Andrew, S. The world's fastest supercomputer identified chemicals that could stop coronavirus from spreading, a crucial step toward a treatment. CNN US. March 20, 2020

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler