
Kalp krizinin çok yıkıcı bir etkiye yol açmasının temel sebebi insan kalp kasının kendini yenileme özelliğinin bulunmamasından kaynaklanıyor. Normalde kalp kasları, oksijeni oldukça zengin kan ile beslenmektedirler. Kalp krizi anında bu kanın hücrelere ulaşamaması sonucunda bu hücreler ölür.
ABD merkezli yapılan bir çalışmada ise bir grup araştırmacı oldukça düşük oksijen seviyesine sahip ortamda kalp kasını yenilemeyi başardılar. "Hamon Center for Regenerative Science and Medicine de görev yapan araştırmacılar farelerin soluduğu havada normalde bulunan %21’lik oksijeni zaman içerisinde %7’ye kadar düşürerek deneylerini yaptılar.
Düşük oksijenli ortamda farelerin kalbinin kütlesi ve fonksiyonları ölçüldü. Çalışma sonucunda görüldü ki düşük oksijenli ortamda hem kalp kası hücresi sayısında bir artış görülmekte hem de kalp fonksiyonları iyileşmektedir.
Araştırmacılar daha sonra %10’luk oksijen ortamında deneylerini yinelediler. Ancak bu sefer ne kalp kasında artış ne de kalp fonksiyonlarında iyileşme görülmedi. Hücrelerde sonrasında oksidatif hasar oluşmasını önlemek için de ortam hipoksik seviyede tutuldu.
Çalışmanın sonucunu dayanak alan araştırmacılar hipoksinin kalp hasarını geri döndürebileceğini iddia ediyorlar. Hatta onlara göre hipoksik ortamda sadece kalp kası hücreleri vücuttaki diğer organlar da yenilenebilir. Her ne kadar hipoksi insanlara zarar verebilse de kontrollü olması durumunda iyi bir şekilde tolere edilebilmektedir.
Nakada Y. et al. Hypoxia induces heart regeneration in adult mice. Nature, 2016; DOI: 10.1038/nature20173
+ Tüm Referansları Göster