Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bulgular, yüz maskesi takmanın sağlıksız olduğuna dair yaygın bir maske karşıtlığı efsanesine karşı çıkmalıdır. Maskelerin oksijen arzını azalttığı, karbondioksit "zehirlenmesine" neden olduğu ve bağışıklık sistemini zayıflattığı iddiaları kısmen sosyal medyadan da güç alarak hızla arttı. Aynı zamanda, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Akciğer Derneği de dahil olmak üzere tıbbi otoriteler, bu efsaneleri çürüten açıklamalar yayınladılar. Ancak iddialar hala devam ediyor.

Bu nedenle, Kanada'daki McMaster Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kavramı test etmek için yola çıktılar: Yüz maskesi takarken ve ayrıca öncesinde ve sonrasında kan oksijen seviyelerini ölçmek için 25 yetişkine (ortalama yaş: 76,5 yıl) taşınabilir nabız oksimetresi verdiler.

Araştırmacılar hipoksi veya kan oksijeninde azalma ile ilgili hiçbir belirti bulamadılar. Elbette, "bu zaten bildiklerimizi destekliyor," dedi, çalışmaya dahil olmayan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Aaron Glatt. "Maske takmaktan oksijende azalma olmaz."

Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Derneği sözcüsü Glatt, bazı insanların maske takmaktan rahatsız olabileceğini belirtti. Ama bunu yapmamak için bir bahane değil, dedi. "Maskeye emniyet kemeri gibi bakıyorum," dedi Glatt. "Muhakkak rahat değiller ama sizi koruyorlar."

Çalışma için, Dr. Noel Chan'ın ekibi her bir katılımcıya üç katmanlı, tek kullanımlık, tıbbi olmayan yüz maskeleri sağladı. Gönüllüler maskeleri normal günlük rutinleri sırasında veya dinlenirken giydiler ve nabız oksimetresini, maskeyi takmadan önce bir saat boyunca, maskeyi takarken bir saat boyunca ve sonrasında bir saat boyunca oksijen seviyelerini izlemek için kullandılar.

Genel olarak, kan oksijen satürasyonunda herhangi bir düşüş olmamıştır. Ortalama olarak, oksijen satürasyonu, katılımcılar maskelenmeden önce % 96.1 idi ve daha sonra maske takarken ve sonrasında biraz daha yüksekti - sırasıyla % 96.5 ve % 96.3. Bulgular, Journal of the American Medical Association'ın 30 Ekim sayısında bir araştırma mektubu olarak çevrimiçi olarak yayınlandı.

Chan, "Çalışmamız, maskelerin tehlikeli olduğu iddialarını desteklemiyor" dedi ve çalışmanın küçük olduğunu ve sınırlamaları olduğunu kabul etti. Örneğin, dinlenirken bile solunum problemleri yaşamalarına neden olabilecek kalp veya akciğer hastalıkları olan insanlar çalışmada dışlandı. Bunun, maske takmaktan kaynaklanan oksijen seviyelerinde herhangi bir düşüşe karşı muhtemelen daha savunmasız olacak yaşlı yetişkinlere odaklandığını söyledi. Yine de hiçbir sorun çıkmadı. "Bu sadece küçük bir çalışma," dedi Chan, "ama umarım insanlara biraz güven verir."

Egzersiz Yaparken Maske Takmak

İnsanların sık sık sorduğu bir soru, maske takıp egzersiz yapıp yapamayacaklarıdır. Bu çalışmada katılımcılar kendilerini zorlamıyorlardı, bu yüzden bunun oksijen seviyelerinde bir düşüşe neden olup olmayacağı açık değil. Glatt, insanların yürüyüşe çıktıklarında veya koşuya çıktıklarında ve yakınlarda kimse yoksa maskeden vazgeçebileceklerini söyledi."Eğer başkalarıyla karşılaşacaksanız, yine de maske takın" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çoğu insana, halka açık yerlerde, en az iki kat kumaş içeren, ağız ve burun üzerine sabitlenmiş bir yüz maskesi takmalarını tavsiye ediyor. Bazı istisnalar 2 yaşın altındaki çocuklar ve nefes almayı zorlaştıran tıbbi rahatsızlıkları olan kişileri kapsamaktadır. Chan, herhangi bir kişisel sağlık durumu ve maskelerin güvenliği hakkında soruları olan kişilerin doktorlarıyla konuşmaları gerektiğini söyledi.

Medikaynak Referanslar

Noel Chan, MBBS, department of medicine, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada; Aaron Glatt, MD, chairman, department of medicine, Mount Sinai South Nassau, Oceanside, N.Y., clinical professor, medicine, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City, and spokesman, Infectious Diseases Society of America, Arlington, Va.; Journal of the American Medical Association, Oct. 30, 2020, online, Peripheral Oxygen Saturation in Older Persons Wearing Nonmedical Face Masks in Community Settings

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler