Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bath Üniversitesi araştırmacılarının yaptıkları bir çalışmaya göre, egzersizden önce kahvaltı yapmak, vücudun egzersiz sırasında karbonhidratları yakmasını ve egzersiz yaptıktan sonraki öğünde yediklerimizin daha hızlı sindirilmesini sağlıyor.

Araştırmacılar, bir saat bisiklete binme şeklinde yapılan egzersizden önce açlık durumuna karşı kahvaltı yapmanın etkisini incelediler. Randomize bir düzende, on iki erkek kahvaltı-dinlenme (BR; 3 saat yarı-dinlenmiş), kahvaltı-egzersiz (BE; bisiklete binmeden 60 dakika önce 2 saat yarı-dinlenmiş) ve gece açlığı-egzersiz modelleri ile çalışmaya dahil edildi. Kontrol testinde kahvaltı üç saat dinlenmeden sonra yapıldı. Gönüllüler, egzersizden iki saat önce sütle hazırlanmış yulaf lapası yediler. Egzersiz ve dinlenme testlerine katılan 12 sağlıklı erkek gönüllünün kan glikoz seviyeleri ve kas glikojen seviyeleri test edildi. Egzersiz sonrası bir oral glikoz tolerans testi (OGTT) uygulandı. Çift kararlı izotop izleyicileri ([U-13C] glikoz sindirimi ve [6,6-2H2] glukoz infüzyonu) ve kas biyopsileri sırasıyla postprandiyal plazma glikoz kinetiklerini ve intramüsküler sinyalleri değerlendirmek için birleştirildi. Plazma intestinal yağ asidi bağlama (I-FABP) konsantrasyonları bağırsak hasarının bir belirteci olarak belirlendi.

Egzersiz Sonrası Daha Fazla Plazma Glukozu

Araştırmacılar, kahvaltı yapmanın, egzersiz sırasında vücudun karbonhidratı yakma oranını artırdığını, ayrıca egzersiz sonrası yenen yiyeceklerin de metabolize edilme oranını arttırdığını keşfettiler. Egzersiz öncesi kahvaltının egzersiz sırasında karbonhidrat yakılmasını artırdığını ve bu karbonhidratın sadece yenen kahvaltıdan gelmediğini aynı zamanda kaslarımızda glikojen olarak depolanan karbonhidrattan da geldiğini gördüler. Bu kas glikojeni kullanımındaki artışın, kahvaltı egzersizden önce tüketildiğinde öğlen yemeğinden sonra kan şekerinin daha hızlı düşmesinin nedenini açıklayabileceğini düşündüler.

Egzersiz öncesi kahvaltı, OGTT testinde egzersiz sonrası plazma glukoz atım oranlarını artırdı. Egzersiz sırasında plazma I-FABP konsantrasyonları, BE'ye karşı FE'de daha düşüktü.

Araştırmacılar, özellikle egzersizden önce yediklerimizin sağlık sonuçları üzerindeki etkisini araştıran, artmış tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskine sahip aşırı kilolu katılımcılar ile yapılan daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Robert M. Edinburgh, Aaron Hengist, Harry A. Smith, Rebecca L Travers, Francoise Koumanov, James A. Betts, Dylan Thompson, Jean-Philippe Walhin, Gareth A. Wallis, D. Lee Hamilton, Emma J. Stevenson, Kevin D. Tipton, Javier T. Gonzalez. Pre-Exercise Breakfast Ingestion versus Extended Overnight Fasting Increases Postprandial Glucose Flux after Exercise in Healthy Men. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 2018.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler